3G vs 4G

Introductie

4G is sneller dan 3G. Maar zijn er nog andere voordelen? En hebben we 4G wel echt nodig? De antwoorden vind je hier.

totale leestijd ongeveer 5:35 min

We hebben inmiddels waarschijnlijk allemaal al eens van de term 4G gehoord. Het staat voor Vierde Generatie, wat betekent dat er ook een eerste, tweede en derde generatie moet zijn. Deze Vierde Generatie is een nieuwe generatie netwerktechnologie, waarmee mobiele internetverbindingen op te zetten zijn. En zoals dat gaat met generaties, deze generatie is beter dan de vorige generatie: 3G. Maar wat is 4G nu precies? En heb je dat wel nodig? We zullen je in dit artikel alle ins en outs van de nieuwste technologie uitleggen, zodat je de begrippen wat beter gaat begrijpen, en zelf kunt bepalen wat je nu eigenlijk nodig hebt.

Wat zijn de grootste verschillen tussen 3G en 4G?

Het verschil tussen 3G en 4G is domweg 1G. Dat klinkt als een open deur, maar dat geeft wel direct aan dat er geen 'het verschil' is. Er zit één generatie tussen, wat betekent dat er tal van verbeteringen is doorgevoerd, en op sommige vlakken de technologie niet vergelijkbaar is, maar juist een hele nieuwe manier van werken heeft geïntroduceerd.

Theoretische maximumsnelheid

Maar om de technische details achterwege te laten, kun je wel stellen dat 4G sneller is dan 3G. Dat is immers ook het belangrijkste bij het introduceren van een nieuwe technologie: we moeten er wel op vooruit gaan.

Zoals je auto een theoretische maximumsnelheid heeft, een snelheid die je eigenlijk zelf nooit kunt halen, heeft je internetverbinding die ook. Zo heeft 3G een theoretische maximumsnelheid van 7,2Mbps (megabit per seconde). Door simpel gezegd meerdere verbindingen tegelijk op te zetten, kunnen providers adverteren met een snelheid die viermaal zo hoog ligt: 28,8Mbps, maar dan heb je wel het maximum bereikt. Met 4G is die maximale theoretische snelheid 75Mbps, en door te combineren kun je daarmee op 225Mbps komen. Bijna tienmaal hoger dan de snelheid van 3G!

Praktische maximumsnelheid

Maar goed, wat heb je aan een auto die in theorie een topsnelheid van 230 km/u heeft, maar in jouw geval niet boven de 110 km/u uit komt? Zo is het ook met internetsnelheden. 3G mag dan in theorie bijna 30 Mbps aantikken, maar in de praktijk mag je blij zijn als je daar 10% , dus een snelheid van 3 Mbps haalt, zo blijkt uit een test van KPN. Uit diezelfde test blijkt wel dat de verhouding tussen theoretische snelheden, waarbij 4G tienmaal sneller was dan 3G, zich doorzet in de verhoudingen tussen de praktijksnelheden, waar 4G ook tienmaal sneller blijkt te zijn. Uit het filmpje blijkt immers dat met 4G daar 25Mbps gehaald kan worden.

Tweakers, een neutralere bron, doet daar nog een schepje bovenop en geeft aan snelheden van boven de 50Mbps te halen.

Hoe snel is het nu echt?

In de praktijk hebben we echter weinig aan maximumsnelheden, maar juist meer aan gemiddelde snelheden. Dat we op een bepaald tijdstip op een bepaalde plek in Nederland een bepaalde snelheid kunnen halen, daar hebben we niks aan. We zitten niet stil; we reizen, in de auto of in de trein, en zitten op kantoor, tussen muren van gewapend beton. Onze dagelijkse omgeving is verre van ideaal, waardoor we ook die ideale maximum snelheden niet halen. Hoe snel is internet nu echt?

Het is lastig om daar een passend antwoord op te geven. De internetsnelheid op een bepaald moment is van erg veel verschillende factoren afhankelijk, en daarom ook totaal niet te voorspellen. Zo is het van belang hoe ver je van de telefoonmast bent, in wat voor gebouw je bent, welke provider je hebt, wat voor abonnement je hebt, hoe druk het bij jou in de buurt is, wat voor telefoon je hebt, enzovoorts, enzovoorts...

Hoe snel internet bij jou in de buurt in het dagelijkse leven is, zul je dus zelf moeten uitvogelen. Je kunt dat doen door simpelweg een databundel aan te schaffen, of dat nu met 3G of met 4G is, en gewoon uit te proberen hoe snel je internet is. Een andere optie is om bij vrienden en kennissen te informeren hoe snel hun internet is en welke provider ze hebben.

In ieder geval is de werkelijke praktijksnelheid niet te voorspellen, maar de praktische maxima geven een goede indicatie, en laten zien dat 4G in ieder geval flink sneller is dan 3G.

Andere voordelen

Maar buiten snelheid biedt die ene generatie verschil meer verbeteringen, al raken die al snel ondergesneeuwd, aangezien de verandering van snelheid nu eenmaal de grootste is.

Zo is het bereik verbeterd, verbruikt de nieuwe technologie minder energie waardoor accu's langer meegaan, en zorgt 4G voor een snellere respons, wat sneller internet bevordert.

Wanneer moet ik voor 3G kiezen?

Allereerst moet je natuurlijk helemaal zelf weten wanneer je voor 3G dan wel voor 4G kiest, maar er valt toch wel een zeker advies te geven.

3G is de huidige techniek, en aangezien we dat al jaren gebruiken, werkt dat op dit moment prima voor iedereen. Het bereik is over het algemeen goed, en de internetverbinding is voor de meeste gebruikers snel genoeg.

Bovendien is 3G op dit moment goedkoper dan 4G. 4G wordt als een extra dienst gezien, waardoor je ervoor moet bijbetalen of sowieso al moet kiezer voor een duurder abonnement. Zo kun je bij Vodafone een eenjarige Sim Only met 1GB data afsluiten voor € 19,00 per maand, waarbij je geen beschikking hebt over 4G. Als je 4G wil bij een grotendeels gelijk abonnement, betaal je € 25,00 per maand. Je betaalt dan dus in feite € 6,00 per maand voor 4G.

Stel je dus weinig eisen, en heb je niet echt de behoefte om voorop te lopen en nieuwe technieken te omarmen, blijf dan vooral bij 3G. Je kunt rustig de kat uit de boom kijken en als 4G wat meer ingeburgerd is altijd nog voor een abonnement met 4G kiezen, of uiteraard wachten tot elke provider standaard bij elk abonnement 4G aanbiedt.

Wanneer moet ik voor 4G kiezen?

Wil je echter het nieuwste van het nieuwste, en is snel niet snel genoeg voor je? Kies dan voor 4G. Je doet mee met de nieuwste techniek, en profiteert dus ook optimaal van de nieuwe snelheden.

Je hoeft niet bang te zijn dat het bereik slechter is dan bij 3G, want als 4G toevallig in jouw regio niet beschikbaar is, dan valt je telefoon gewoon terug op 3G, en kun je alsnog van internet gebruikmaken. Zij het met een oude techniek en wat lagere snelheden.

Als je enkel op de prijs let zou je het beste voor 3G kunnen gaan. Ook al wordt 4G steeds bekender en zullen de aparte 4G pakketten steeds meer verdwijnen; op dit moment betaal je bij de meeste providers nog extra als je 4G wil gebruiken. Bij KPN en T-Mobile is er geen keuze tussen 3G of 4G en worden alle abonnementen standaard met 4G toegang geleverd.