4G op je tablet

Introductie Vrijwel alle tablets ondersteunen WiFi, waarmee je makkelijk in en rondom huis verbonden bent met het internet. Je kunt dan lekker in de tuin een spelletje spelen, of beneden op de bank de nieuwste berichten op Facebook doorlezen.

totale leestijd ongeveer 4:03 min

Maar wat nu als je even niet thuis bent en ergens bent waar geen WiFi is? Voor die momenten is het handig als je tablet een mobiele internetverbinding aan kan, en voor het snellere internet is het wenselijk als je tablet de beschikking heeft over 4G. Je kunt daarmee, mits je provider dat ondersteunt, overal in Nederland razendsnel internetten en op dezelfde wijze als thuis gebruikmaken van het internet. Ideaal voor op vakantie, in de bus of bij je oma zonder WiFi!

Welke tablets ondersteunen 4G?

Het belangrijkste is dan natuurlijk dat je provider 4G ondersteunt. Je hebt eigenlijk drie soorten tablets. Tablets die enkel WiFi ondersteunen, tablets die 3G (en WiFi) ondersteunen, en tablets die 4G (en 3G en WiFi) ondersteunen. Zowel Tweakers.net als TabletGuide.nl geven een lijst met tablets die 4G ondersteunen.

Let dus op dat je alleen wat hebt aan een 4G abonnement als je tablet het ook daadwerkelijk ondersteunt. Als je tablet geen 4G maar wel 3G ondersteunt, kun je in principe gewoon een 4G simkaart in je tablet doen en die gebruiken, maar dan profiteer je dus niet van de meerwaarde die 4G je biedt.

Als je tablet helemaal geen mobiele netwerken ondersteunt heb je helemaal niets aan 4G. Sterker nog; er zal niet eens een houder voor de simkaart in zitten.

Kan ik bij alle providers terecht voor 4G op mijn tablet?

De meeste providers bieden speciale databundels aan voor tablets en laptops. Veel van die bundels bieden 4G bij het abonnement, waardoor je daarvan dus gebruik kunt maken.

Zo biedt Vodafone sim only databundels aan van 1 GB voor 15 euro per maand tot 8 GB voor € 32,50 per maand. Je kunt er ook voor kiezen om bij die provider een abonnement inclusief toestel af te sluiten. Je betaalt dan nog wel een bepaald bedrag voor je tablet, maar hoeft dan de tablet dus niet in één keer te betalen.

Ook KPN biedt databundels met 4G aan. De tarieven zijn daar wat hoger dan bij Vodafone; je betaalt maandelijks 20 euro voor 1 GB (er is ook nog 500 MB voor 15 euro) tot 40 euro voor 7,5 GB. Wel is bij KPN je databundel in principe onbeperkt; zodra je over je limiet heen gaat wordt je snelheid sterk teruggeschroefd, maar kun je dus nog wel gebruik maken van het internet. Zij het dat het dan wel heel erg langzaam is (64 kbps), en dat is niet de reden waarom je een 4G abonnement af wil sluiten.

Bij T-Mobile is er geen specifiek tabletabonnement met 4G ondersteuning, maar zul je zelf een sim only bundel moeten samenstellen. Je hebt dan wel al een tweejarig abonnement met een databundel van 1 GB voor € 11 per maand, waardoor deze provider het goedkoopst van de drie is. Het totale aanbod loopt van 250 MB voor € 9,50 per maand tot 10 GB voor € 26,50 per maand. Bij elk abonnement is 4G ondersteuning inbegrepen en kun je onbeperkt SMS'en, al is dat iets wat je met tablets waarschijnlijk niet zult gebruiken.

Opmerking verdient wel dat Vodafone en KPN de enige Nederlandse providers zijn met een landelijke 4G dekking. T-Mobile biedt ook 4G aan, maar heeft een fors kleinere dekking. Bovendien kun je bij T-Mobile pas bij een bundel van 5GB of meer van de volledige 4G snelheid (120 Mbps) gebruik maken.

Vodafone biedt in kleine delen van het land zogenaamd 4G+ aan, waarbij snelheden gehaald kunnen worden tot 225Mbps. In de rest van het land geldt de maximale snelheid van 75Mbps.

KPN limiteert ook de snelheden van het mobiele internet. Bij alle bundels haal je 'slechts' 50 Mbps, waarmee het grootste voordeel van 4G direct sterk wordt ingedamd.

Hoeveel data heb ik nodig?

Bij het afsluiten van een abonnement is het van belang dat je weet hoeveel data je gaat gebruiken. Het lastige is dat je daar eigenlijk een lange periode aan vast zit. Als je een tweejarig abonnement van 5 GB afsluit en je gebruikt maandelijks slechts 500 MB, dan betaal je toch die twee jaar voor 5 GB. Om dat te voorkomen moet je dus vooraf proberen te bedenken hoeveel data je zult verbruiken.

Om dat zo goed mogelijk in te kunnen schatten hebben we een tool ontwikkeld waarmee je verbruik is in te schatten. Je hoeft daardoor zelf geen ingewikkelde berekeningen uit te voeren of helemaal uit te denken wat je precies elke dag op internet doet. Je vult enkele gegevens in, en wij geven een schatting voor je gebruik. De tool is geheel gratis en vrijblijvend te gebruiken. Klik hier om naar de tool te gaan.

Hou er wel rekening mee dat de tool slechts een indicatie geeft op basis van jouw gegevens, en je werkelijke gebruik wel degelijk kan afwijken. Het handigste is om bij twijfel met een kleinere bundel te beginnen, en die eventueel te upgraden. Over het vergroten van je bundel doen de meeste providers niet zo moeilijk, maar het verkleinen van pakketten is vaak onmogelijk, of mogelijk tegen hoge kosten.