4G providers

Introductie 4G wordt steeds bekender en meer algemeen goed in Nederland, en dat zien we onder andere terug in het stijgende aanbod. Er zijn op dit moment slechts twe providers met een landelijke 4G dekking, maar welke zijn dat? En worden dat er nog meer? Zit er nog verschil tussen de diverse aanbieders? We hopen in dit artikel meer duidelijkheid te verschaffen.

totale leestijd ongeveer 5:05 min

Welke providers bieden 4G aan?

In Nederland zijn er op dit moment vier providers die 4G frequenties bezitten, en die dus een eigen 4G netwerk kunnen opzetten. Dat zijn KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2. Meer netwerken zijn er niet.
Er zijn daarnaast nog andere providers die 4G aanbieden. Hi, Telfort, Youfone en Simyo bieden 4G aan via het netwerk van KPN en MTV Mobile en Ben bieden 4G aan via het netwerk van T-Mobile.

Als je kijkt naar het percentage inwoners van Nederland dat 4G dekking rond zijn huis heeft, dan zien we dat KPN met 98,2% de grootste dekking biedt, gevolgd door Vodafone met 92,4%. T-Mobile loopt fors achter met 57%, en Tele2 heeft nog helemaal geen 4G dekking en staat dus op 0%. Wel heeft Tele2 aangekondigd begin 2015 4G te gaan introduceren, zodat bestaande en nieuwe klanten vanaf maart 2015 gebruik kunnen gaan maken van 4G.

Verschillen tussen 4G netwerken

Zoals je wellicht nu ook al merkt, zit er verschil tussen de diverse providers. Je kent vast wel de verhalen dat mensen bij jou in de buurt met de ene provider een veel beter bereik hebben dan met de andere provider. Dat komt door het verschil in dekking. Zoals we zagen heeft KPN op dit moment de beste dekking, op de voet gevolgd door Vodafone. Als je dus bij één van die twee providers een 4G abonnement afsluit, heb je dus de grootste kans op fatsoenlijke dekking.

Maar dat er dekking is, betekent niet dat je ook echt fatsoenlijk gebruik kunt maken van 4G, en dat het binnenshuis allemaal even snel is. Zeker in grote panden of huizen met gewapend beton kan het bereik tussen twee providers variëren. Dat komt door het verschil in frequenties waarop de telefoonmasten hun signalen uitzenden.

Op welke frequenties?

Er zijn eigenlijk 4 verschillende frequenties waarop 4G in Nederland wordt uitgezonden: 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz en 2600 MHz. Niet alle providers gebruiken al die frequenties. Een overzichtje welke provider welke frequenties gebruikt:

KPN

800 MHz

1800 MHz

2600 MHz

Vodafone

800 MHz

1800 MHz

2600 MHz

T-Mobile

900 MHz

1800 MHz

2600 MHz

Tele2

800 MHz

1800 MHz

2600 MHz

Zoals je ziet verschilt dit niet heel erg veel.

In principe geldt dat hoe lager de gebruikte frequentie is, hoe beter het bereik zal zijn. Lagere frequenties dringen veel beter door in gebouwen en andere obstakels, waardoor het bereik daarmee beter zal zijn. Bovendien komen die signalen verder, waardoor je dus met minder palen landelijke dekking kunt realiseren.

Het voordeel van een hogere frequentie is echter weer dat je daarmee snellere verbindingen kunt opzetten, en dus nog sneller internet kunt hebben.

Wat is het beste 4G netwerk?

Als je puur naar de cijfers kijkt, zie je dat er eigenlijk niet veel verschil zit tussen Vodafone en KPN. Beide hebben ze dezelfde frequenties, en ook de dekkingspercentages zijn nagenoeg gelijk.
We kunnen wel direct al concluderen dat T-Mobile en Tele2 op dit moment afvallen als je regelmatig in een gebied bent waar T-Mobile geen of slechte dekking biedt; T-Mobile heeft een dekking van nog geen 60%, en Tele2 heeft helemaal geen dekking.

Maar zit er dan nog verschil tussen het netwerk van KPN en dat van Vodafone?
Als we in dit kaartje kijken, zien we dat Vodafone vooral 800 MHz masten heeft, en enkel op drukke plekken 1800 MHz inzet. Ze hebben daardoor vrijwel overal dekking, maar je profiteert niet optimaal van de volle snelheid.
Maar, zoals we op de hierboven gelinkte kaart kunnen zien, heeft KPN een veel beperktere uitrol van 1800 MHz, en hebben ze vooral veel 800 MHz masten.

We kunnen dus concluderen dat, hoewel KPN theoretisch een hogere dekking heeft, het netwerk van Vodafone waarschijnlijk beter zal presteren, aangezien zij tevens gebruik maken van de 1800 MHz band, iets waar KPN eigenlijk net mee is begonnen.
Maar hoe het ook zij; duidelijk is dat Tele2 en T-Mobile heel erg hun best moeten doen om kans te maken op de titel 'beste 4G netwerk'.

Kan ik met mijn telefoon 4G gebruiken?

Voordat je een 4G abonnement afsluit, is het van belang dat je zeker weet dat je telefoon het ondersteunt. Je hebt immers weinig aan een 4G abonnement als je telefoon er niet mee om kan gaan. Je abonnement is dan niet waardeloos, je telefoon zal terugschakelen naar 3G, maar je betaalt dan dus voor een dienst die je in feite niet gebruikt, en dat is zonde.

Zoek dus voor het afsluiten even uit of je telefoon 4G ondersteunt. Je kunt dat eenvoudig vinden op de website van de fabrikant, je Googlet simpelweg even op je telefoon en klikt dan de website van de fabrikant aan. Waarschijnlijk zal hier wel tussen staan of je telefoon 4G ondersteunt.

Staat dat er niet bij, dan kun je nog even op het merk plus type van je telefoon zoeken, met de zoekterm "4G" erachter. Als je dus een Nokia Lumia 630 hebt, zoek je op "Nokia Lumia 630 4G", en dan zie je dat hij geen 4G ondersteunt, maar zijn broertje Nokia Lumia 635 wél.

Maar behalve simpelweg 4G ondersteuning of niet, moet je ook nagaan welke frequenties je telefoon precies ondersteunt. Om de iPhone 5 als voorbeeld te nemen. Dit toestel ondersteunde 3 frequenties: 850, 1800 en 2100 MHz. Als je in de tabel hierboven kijkt, zie je dat enkel 1800 MHz door de providers gebruikt wordt; 850 en 2100 MHz niet. KPN begon met het uitrollen van 4G op de frequentie van 800 MHz. Als je dan dus een iPhone had, kon je daarmee geen gebruik maken van KPN's 4G, simpelweg omdat de iPhone geen 800 MHz ondersteunde. Inmiddels komen er steeds meer masten voor 1800 MHz, maar hou daar dus wel goed rekening mee, want zonder ondersteuning op je telefoon zul je 4G niet werkend krijgen. Je kunt het beste een telefoon gebruiken die alle vier de mogelijke frequenties ondersteunt, zodat je van elke zendmast in Nederland gebruik kunt maken.

Houd er wel rekening mee dat het bereik en de snelheid per provider kunnen verschillen. Zo is T-Mobile op het moment de enige met een grote 1800 MHz dekking, waardoor de snelheid over het algemeen hoger zal liggen dan bijvoorbeeld bij Vodafone, waarvan de meeste palen 800 MHz zijn en slechts een deel 1800 MHz is. KPN heeft helemaal nauwelijks 1800 MHz zendmasten; het overgrote deel is 800 MHz met enkele 1800 MHz masten.