Wat je moet weten over 4G

Introductie Steeds meer providers adverteren met 4G. De term 3G kennen we ook wel, en dat schijnt dan wat ouder te zijn. We lezen in dit artikel wat 4G nu precies is, wat je er voor nodig hebt, en allerlei andere zaken die je gewoon over 4G moet weten.

totale leestijd ongeveer 4:29 min

Wat is 4G?

4G staat voor Vierde Generatie, en is dus wat beter dan de vorige generaties: 1G, 2G en 3G. De grootste verbetering van 4G is dat er sneller netwerkverkeer mogelijk is, waardoor je dus sneller kunt internetten. Andere kleine verbeteringen zijn dat de accuduur omhoog gaat, het bereik beter is en de verbindingen sneller tot stand komen. Al met al voldoende redenen om deze nieuwe generatie serieus te nemen.

Hoe snel is 4G?

4G kan theoretische snelheden tot wel 225 Mbps behalen. Dat zijn echter de theoretische maximale snelheden, waarbij de praktijksnelheden uiteraard fors lager liggen. Bij een test van Tweakers.net bleek dat 4G in de praktijk tot zo'n 50 Mbps kan halen, wat natuurlijk een hele hoge snelheid is voor een mobiele verbinding.

Uiteraard haal je niet overal die snelheid. Het vervelende is dat er heel veel verschillende factoren kunnen zijn die ervoor zorgen dat je de maximale snelheid niet haalt. Om er een paar op te noemen: de afstand tot de zendmast, de frequentie van de zendmast, het merk en type telefoon, de drukte op het netwerk, de bebouwing om je heen en het weer op dat moment. Daarom is het erg lastig, zo niet onmogelijk, om aan te geven hoe snel het internet op jouw locatie zal zijn.

3G vs 4G

De theoretische maximale snelheid van het huidige 3G ligt op 28,8 Mbps, waardoor 4G ongeveer tien keer zo snel is. De praktische snelheid ligt zo rond de 5 Mbps, wat dus tienmaal lager is dan de snelheid van 4G. Al met al is 4G dus behoorlijk sneller dan de vorige generatie, 3G.

Zoals met 4G ook het geval is, kun je ook bij 3G niet voorspellen hoe snel internet ergens is. Daarom is het ook niet eenduidig vast te stellen hoeveel sneller 4G nu eigenlijk is. Op de ene plek kan 4G wel dertig maal zo snel zijn, en op een andere plek kan het zijn dat 3G zelfs nog sneller is dan 4G. Maar over het algemeen kunnen we stellen dat 4G fors sneller is dan 3G, en dat merk je zeker ook in de praktijk.

Ook qua accuduur gaan we er met 4G op vooruit. Accu's gaan langer mee doordat 4G energiezuiniger is, en dat is natuurlijk mooi meegenomen. Het is maar een klein effect en de snelheid is het grootste verbeterpunt, maar het is zeker het vermelden waard.

Daarnaast zou via 4G in theorie het bereik beter moeten zijn, maar in de praktijk hangt dat erg sterk af van de aanwezigheid van de zendmasten. Als het bereik iets beter zou zijn maar er net wat minder 4G zendmasten zijn, merk je alsnog niets van dat betere bereik.

Heb ik 4G nodig?

Eigenlijk heeft bijna niemand een dikke BMW 7-serie nodig, maar toch is het wel erg leuk. Zo is dat ook met 4G. 3G is in principe ook wel vrij vlot, maar je wil toch altijd weer wat sneller. 4G is vooral sneller dan 3G en daarom is het zeker het proberen waard. Maar als je je huidige 3G verbinding al snel genoeg vindt en geen upgrade wil, dan kun je het lekker zo laten.

We zien wel dat steeds meer providers bij bestaande abonnementsvormen standaard 4G activeren, zodat je geen apart 4G abonnement meer hoeft af te sluiten. Op die manier kan iedereen 4G gebruiken zonder extra kosten en zonder extra risico.

Wat is jullie advies met betrekking tot 4G?

Allereerst zul je natuurlijk zelf moeten bepalen of je 3G of 4G op je telefoon wil. Als je telefoon geen 4G ondersteunt en je niet bereid bent om een andere telefoon te halen, dan zul je het met 3G moeten doen, dat is logisch. Als je telefoon wél 4G aan kan en het lijkt je wel handig, dan kun je overgaan op een 4G abonnement. Je hebt daarmee sneller internet en je profiteert van enkele andere kleine voordelen (zoals een hogere accuduur).

Merk wel op dat het van belang is dat je provider bij jou in de buurt 4G dekking heeft. Als er geen 4G dekking is, dan kan je telefoon daar ook geen gebruik van maken, en springt 'ie terug naar 3G. Dat klinkt als een open deur, maar is toch niet zo heel voor de hand liggend.

Om T-Mobile als voorbeeld te nemen. Je kunt bij hun een 4G abonnement afsluiten, maar ze hebben slechts een landelijke dekking van 57%. Als je dan dus in Friesland woont en een 4G abonnement hebt, kun je er alsnog eigenlijk niets mee, ook al heb je dan dus officieel een 4G abonnement.

Let dus op welke provider bij jou in de buurt dekking heeft. Je kunt dat via bijvoorbeeld deze pagina uitzoeken. Als een provider bij jou geen 4G dekking heeft, kun je dus beter overstappen naar een andere provider, of je heil zoeken bij 3G. Op dit moment hebben KPN en Vodafone een landelijke dekking (al is dat ook geen 100%). T-Mobile heeft dus 57% dekking op dit moment, en Tele2 heeft nog helemaal geen dekking, zij hopen daar begin 2015 mee aan te vangen.

Zoals gezegd beginnen steeds meer providers standaard 4G te activeren bij bestaande abonnementen, waardoor steeds meer mensen daadwerkelijk toegang krijgen tot 4G, zonder meerkosten. Mocht je nu nog twijfelen of je over zult stappen naar een abonnement met 4G dekking, dan kun je altijd nog besluiten te wachten tot je huidige provider het voor alle abonnementen gaat invoeren.