Mobiel internet op je laptop

Introductie Niets is zo heerlijk als overal waar je bent te kunnen internetten, en dan is het helemaal mooi meegenomen als het internet ook nog eens een beetje snel is. Maar wat voor mogelijkheden zijn er precies? We internetten het liefst overal en altijd, maar kan dat wel?

totale leestijd ongeveer 6:39 min

Wat zijn de mogelijkheden?

Dongle

Een van de oudste mogelijkheden is een dongle. Het idee is heel simpel: je schaft een simkaart aan met een databundel, een dongle, en kunt daarmee internetten.

Je simkaart stop je in de dongle, en die dongle vervolgens in je laptop. Je laptop herkent de dongle automatisch en op die wijze heb je direct toegang tot het internet, met de beperkingen die je abonnement je geeft.

Voor het gebruik van een Dongle heb je dus zoals gezegd een simkaart met een internetabonnement nodig. Dit kan een simkaart zijn met enkel een internetabonnement, maar je kunt ook gewoon de simkaart van je telefoon gebruiken - als je die op dit moment hebt.

Bijna elke Nederlandse provider biedt wel een bijzonder abonnement aan waarbij je geen belminuten en SMS'jes, maar wel een internetmogelijkheid hebt. De bekendste aanbieders van internet-only-bundels zijn Vodafone, KPN en T-Mobile.

Aangezien je via een Dongle gebruik maakt van mobiele netwerken zal de snelheid ongeveer net zo hoog zijn als de internetsnelheid via je mobiele telefoon.

3G en 4G tethering

Een andere oplossing is om je bestaande internetabonnement te gebruiken, die je waarschijnlijk voor je mobiele telefoon hebt.

Je kunt met de meeste mobiele telefoons een WiFi netwerk uitzenden, waarmee je via je laptop weer kunt verbinden. Je kunt dan internetten via je mobiele internetverbinding. Dit werkt wat traag en zorgt ervoor dat de accu van je telefoon erg snel leeg raakt; dit omdat al het verkeer van je laptop via je telefoon loopt. Je telefoon functioneert dan eigenlijk als een soort modem Bovendien gaat al het verkeer via een omweg. Waar normaliter het internetverkeer direct van je laptop naar je modem/router loopt, moet het nu eerst via de telefoon lopen, en is de telefoon dus in feite een extra keten in de schakel.

Deze methode is als tijdelijke oplossing prima. Houd er echter wel rekening mee dat je telkens een WiFi netwerk met je telefoon moet opzetten, je telefoonaccu sneller leeg raakt, het WiFi bereik lager is en internet trager werkt dan je wellicht via je telefoon gewend bent. Houd er ook rekening mee dat je via een laptop wellicht sneller MB's verbruikt dan je zelf in de gaten hebt, houd daar dus goed rekening mee als je internet via tethering gebruikt.

Ook nu gebruik je in feite de internetverbinding van je telefoon, en zal de internetsnelheid hiervan redelijk in de buurt komen van de snelheid op je telefoon zelf.

MiFi

Nog een oplossing is om een zogenaamde MiFi router te huren of te kopen. Dit is eigenlijk te vergelijken met het tetheren via 3G of 4G, maar dan via een aparte router.

Net als bij het tetheren heb je hiervoor een simkaart met een internetbundel nodig, en uiteraard ook een MiFi router. Je stopt de simkaart in de MiFi router, verbindt met je laptop met het WiFi netwerk dat de MiFi router uitzendt, en kunt op die manier internetten.

Het voordeel hiervan is dat het bereik hetzelfde is als bij een normaal WiFi netwerk, dat het sneller is dan tetheren (een MiFi apparaat heeft over het algemeen een sterker zendvermogen dan een mobiele telefoon) en al je apparaten dezelfde internetbundel kunnen gebruiken.

Het grote nadeel is weer dat je weinig zicht hebt op je dataverbruik en je dus goed in de gaten moet houden dat je niet over je limieten heen gaat. Op mobiele telefoons is vaak standaard al te zien hoeveel MB je hebt gebruikt, maar om op een MiFi router te zien hoe hoog je verbruik op dat moment is, zul je veelal moeten inloggen in de routeromgeving. Wel zijn er routers die de optie hebben om internet uit te schakelen wanneer een bepaalde drempel is bereikt. Het is wel van belang hier goed op te letten; Internetten buiten de bundel kan immers een kostbare aangelegenheid zijn; zeker tijdens vakanties of reizen in het buitenland.

Aangezien je via MiFi gebruik maakt via een mobiele internetverbinding, zal de snelheid niet zo hoog zijn als je wellicht thuis via WiFi gewend bent. Je bent uiteraard gebonden aan de maximumsnelheid die de provider je biedt.

Openbaar WiFi

De goedkoopste mogelijkheid van dit rijtje is het gebruik van openbare WiFi netwerken. In veel restaurants, cafés, hotels, maar tegenwoordig zelfs ook supermarkten vind je openbare WiFi netwerken zodat je daar gebruik kunt maken van internet en bijvoorbeeld in een café een kopje koffie kunt nuttigen en ondertussen lekker door kunt werken.

Voorheen was het zo dat je om gebruik te kunnen maken van de WiFi netwerken een bepaald bedrag moest betalen, maar tegenwoordig is de trend van de gratis wordende WiFi netwerken steeds groter aan het worden.

Behalve winkels en andere zakelijke locaties zijn er ook providers die WiFi netwerken aanbieden. Zo zendt elk Ziggo modem standaard een WiFi netwerk uit, waarmee alle Ziggo klanten gratis kunnen verbinden. Als je bij hun klant bent kun je dus in theorie overal in het land waar de Ziggo klanten zich bevinden gratis van WiFi gebruik maken!

Naar eigen zeggen zijn er inmiddels meer dan 1,2 miljoen Ziggo WifiSpots, en zou het verder groeien naar 1,8 miljoen. Als de overname van UPC door Ziggo is afgerond zou dit aantal nog veel groter kunnen worden. UPC heeft op dit moment bijna 1 miljoen klanten met een internetbundel, dus als zij ook allemaal een Ziggo WifiSpot gaan uitzenden, komt het bereik daarmee al op 2,8 miljoen Ziggo WifiSpots.

Het nadeel van dergelijke openbare WiFi netwerken is echter dat je vaak niet weet wie de eigenaar is. Een WiFi netwerk van een vriend is wellicht nog wel te vertrouwen als je die vriend vertrouwt, maar bij openbare WiFi netwerken heb je geen idee wie de eigenaar is en of er wel of geen sprake is van eventuele kwade bedoelingen.

In principe is al het netwerkverkeer door de eigenaar van het WiFi netwerk af te tappen, tenzij het gaat om verkeer via een versleutelde verbinding. Bijvoorbeeld internetbankieren maakt gebruik van versleutelde verbindingen, zodat je daar weinig zorgen over hoeft te maken, maar er zijn tal van minder grote sites die hier geen gebruik van maken. Tegenwoordig komen de versleutelde verbindingen wel steeds meer in opmars, zodat dit risico op aftappen steeds kleiner wordt.

Houd er echter wel rekening mee dat openbare WiFi netwerken dus lang niet altijd zo veilig zijn als je soms hoopt.

Het grote voordeel van een openbaar WiFi netwerk is de snelheid. Doordat het WiFi netwerk vrijwel altijd is verbonden met een vaste internetverbinding zal het netwerk doorgaans een snellere verbinding bieden dan internet via een mobiele verbinding.

Bij grotere WiFi netwerken is het echter vaak andersom. Een WiFi netwerk in bijvoorbeeld de lokale kroeg of buurtwinkel zal vaak verbonden zijn met een snelle internetverbinding waardoor WiFi ook snel zal zijn, maar de grotere netwerken worden vaak gebruikt door meer mensen, waardoor WiFi ook zwaarder belast wordt. Vooral netwerken op stations kunnen daarom erg traag zijn.

WiFi in de trein is weer een apart verhaal. Aangezien de verbinding naar de trein zelf ook draadloos is, is de snelheid van het WiFi netwerk in de trein vaak laag, wat nog eens versterkt wordt door de grote groep mensen waarmee de verbinding gedeeld moet worden.

Datagebruik

Houd echter wel rekening met de beperkte databundel die vaak bij een abonnement aanwezig is. Thuis heb je waarschijnlijk een onbeperkte internet abonnement, waardoor je kunt downloaden zoveel je wil, maar met mobiele abonnementen zijn die er niet (alhoewel, er zijn onbeperkte bundels maar daarbij wordt je internet heel erg traag). Houd dus goed rekening met je bundel en zoek eventueel software die het internetverbruik bijhoudt. Vooral op laptops kom je soms snel in de verleiding om even een filmpje op YouTube te bekijken, een liedje te downloaden of wat foto's te uploaden, en dan kan het hard gaan met je internetverbinding.

Bovendien heeft je laptop niet standaard in de gaten dat je via een mobiele verbinding werkt, zodat bijvoorbeeld het ophalen van mail of het downloaden van bestanden in de cloud gewoon doorgaat en dus fors aan kan tikken.