Mobiel internet op je tablet

Introductie De meeste mensen denken dat ze met een tablet aan huis gekluisterd zijn. Of in ieder geval, wel als het om internet gaat. Maar toch kun je op verschillende manieren overal in Nederland internetten, zelfs als je tablet geen 3G of 4G ondersteunt! Hoe dan? We leggen het je uit.

totale leestijd ongeveer 5:20 min

De mogelijkheden

3G en 4G met simkaart

Er zijn tablets die ondersteuning bieden voor een simkaart. Je kunt er dan een simkaart in stoppen, en, als die simkaart dat ondersteunt, internetten. Het is dan het meest praktische om een simkaart met internetbundel in de tablet te stoppen; internetten zonder bundel is immers vaak erg prijzig.

Je dient hier wel al bij de aanschaf van een tablet op te letten. Als een tablet geen ondersteuning heeft voor simkaarten, kan dat niet achteraf nog worden geregeld. Je tablet ondersteunt het, of hij ondersteunt het niet.

Als je tablet het ondersteunt zul je ergens in je tablet een gleuf vinden waar de simkaart in kan. Je kunt hier een aparte simkaart met databundel voor aanschaffen. De meeste grotere Nederlandse telecomproviders bieden wel zo'n abonnement aan.

Zo kun je bij Vodafone terecht voor 1 GB voor € 15 tot 8 GB voor € 32,50 per maand. Bij KPN krijg je voor die € 15 slechts 500 MB voor € 15 per maand. Het voordeel van KPN is wel dat je internet in principe onbeperkt is. Een andere aanbieder is T-Mobile. Daar is geen specifiek tabletabonnement, maar zou je een sim only bundel moeten kiezen. Deze aanbieder is wel de goedkoopste van de drie; je betaalt hier voor 1 GB slechts € 11

Aangezien het internet direct via databundel op de simkaart kan lopen, is deze manier van mobiel internet het snelste. Het verkeer hoeft immers niet nog eens via de telefoon te lopen, wat met tethering wel het geval is.

De daadwerkelijke snelheid hangt dan ook puur af van de snelheid van je internetbundel, en zal variëren van 64 kbps met een trage bundel tot 150 mbps bij een bundel met 4G toegang.

3G en 4G via tethering

Een andere mogelijkheid om te internetten via je tablet is het gebruik maken van tethering. Tethering is eigenlijk het inernetten via je telefoon, maar dan op een ander apparaat.

Je hebt hiervoor een smartphone met mobiele internetverbinding en met de mogelijkheid om een WiFi netwerk te starten nodig. Je kunt met je tablet vervolgens met dit door je telefoon opgerichte WiFi netwerk verbinden, en daarmee gebruik maken van internet. Al het internetverkeer via je tablet loopt dan door je telefoon, zodat je dus gebruik maakt van de internetverbinding van je smartphone.

Het grote nadeel is dat de accu van je smartphone snel leeg raakt, waardoor het onderweg geen handige optie is als je geen oplaadmogelijkheid hebt. Ook werkt internet trager dan internetten op je telefoon, wat gezien de extra tussenschakel logisch is. Nog een nadeel is dat het WiFi zendbereik van je telefoon lager is dan het WiFi zendbereik van een gemiddelde router, waardoor het bereik niet heel goed is.

Maargoed, als tijdelijke oplossing kan dit prima functioneren.

Bij het gebruik van tethering hangt de internetsnelheid volledig af van de snelheid van je internetabonnement. Als je een traag abonnement hebt haal je bijvoorbeeld circa 64 kbps, en als je een 4G abonnement met prima bereik hebt dan zou je tot 150 mbps kunnen halen. Houd er wel rekening mee dat het hier om theoretische maxima gaat, de daadwerkelijke snelheid zal altijd lager liggen.

MiFi

Weer een andere mogelijkheid om overal te kunnen internetten is het gebruik van een MiFi router. Een MiFi router is een apparaatje dat een lokaal WiFi netwerk opzet, waarbij de verbinding in stand wordt gehouden door een mobiele internetverbinding. MiFi is dan ook een samenvoeging tussen 'mobile' en 'WiFi'.

Het werkt globaal gezien hetzelfde als tetheren, alleen gaat het internetverkeer nu niet via je telefoon, maar via het MiFi apparaatje.

Het voordeel van MiFi boven tetheren is dat het je smartphone ontziet en de verbinding sneller is, het nadeel is echter dat de MiFi router vaak aangesloten dient te zijn op netspanning, en het dus niet in bijvoorbeeld het openbaar vervoer werkt. Echter zijn er MiFi routers met een accu erin waardoor deze ook onderweg mee zijn te nemen.

Internet via MiFi in plaats van rechtstreeks via een eigen simkaart haalt qua snelheid niet veel uit. De behaalde snelheid zal tussen de 64 kbps bij een trage en 150 mbps bij een snel internetabonnement liggen, waarbij de genoemde getallen de theoretische maximumsnelheiden zijn. De snelheden die in de praktijk behaald worden zullen lager uitvallen.

Openbare WiFi

Een vierde mogelijkheid is het gebruik maken van openbare WiFi netwerken. Deze netwerken duiken steeds meer op, en je ziet tegenwoordig dan ook dat er zelfs in supermarkten al gratis WiFi netwerken voorhanden zijn. Bovendien is er dankzij de opkomst van de Ziggo WifiSpots een steeds grotere dekking aan het ontstaan voor klanten van Ziggo. Zij kunnen kosteloos met deze WiFi hotspots verbinden en op die manier op veel plekken in Nederland gebruik maken van het internet, ook als ze geen mobiele internetbundel hebben.

Op dit moment zijn er naar eigen zeggen meer dan 1,2 miljoen van dergelijke spots in Nederland, Ziggo geeft zelf aan dat dit verhoogd wordt naar 1,8 miljoen hotspots.

Het nadeel van openbare WiFi netwerken is wel dat je geen controle hebt over je gegevens. In principe kan elke internetverbinding worden afgetapt door iedereen die er controle over heeft, in ieder geval dus de eigenaar, waardoor het risico op gegevensdiefstal groter is dan bij het gebruik van een private WiFi verbinding die je bijvoorbeeld thuis hebt.

Versleutelde verbindingen zijn echter niet af te tappen, dus bijvoorbeeld internetbankieren kan niet worden onderschept. Maar hou er wel rekening mee dat niet versleuteld verkeer eventueel kan worden onderschept, dus misschien kan het raadzaam zijn het gebruik van dergelijke netwerken te beperken tot het hoog noodzakelijke.

De snelheid van openbare WiFi netwerken is erg lastig in te schatten omdat dit per situatie heel erg kan verschillen. De maximaal haalbare (theoretische) snelheid zal variëren van enkele kilobytes per seconde tot honderden megabytes per seconde. De grote commerciële WiFi netwerken (zoals WiFi in de trein en grote netwerken op bijvoorbeeld stations en in hotels) zijn over het algemeen trager dan de kleinere netwerken (zoals WiFi netwerken in restaurants en cafés), maar ook dit kan per situatie verschillen.

Internetten via de iPad of de Samsung Galaxy Tab

De iPad en de Samsuns Galaxy Tab ondersteunen allebei uiteraard WiFi netwerken, waardoor je sowieso via MiFi en openbare WiFi gebruik kunt maken van het internet.

Daarnaast zijn er speciale uitvoeringen van de genoemde tablets, de zogenaamde 3G of 4G uitvoeringen, waarbij er een opening is voor een simkaart. Deze versies van de tablets ondersteunen mobiele dataverbindingen, waarbij je met een simkaart met data abonnement zou kunnen internetten.