4G in het buitenland

Introductie Binnen Nederland wordt 4G steeds meer algemeen goed. Vodafone en KPN hebben aangegeven dat hun 4G netwerk landelijk dekkend is, en zijn daarmee de koplopers. Tele2 heeft ook een tweetal 4G frequenties bemachtigd, en zal vanaf begin 2015 beginnen met de uitrol van 4G onder haar klanten. T-Mobile heeft reeds in enkele gebieden (de Randstad en andere grote steden) 4G dekking, maar nog geen landelijke dekking.

totale leestijd ongeveer 3:40 min

Nog even en iedereen kan dus gebruik maken van 4G binnen Nederland, maar hoe zit het buiten Nederland? Is 4G daar net zo populair als hier, en hoe zit het qua snelheden?

Kan ik in het buitenland 4G gebruiken?

Juniper Networks heeft in 2013 op een rijtje gezet in welke landen er 4G verbindingen aanwezig zijn. Bloomberg heeft deze in een handig kaartje geplaatst, en we zien dan dat we vooral in de technologisch vooruitlopende landen van 4G gebruik kunnen maken; iets dat niet heel verrassend is.
Op GIGAOM vinden we een top tien van landen met het hoogste 4G gebruik. Merk wel op dat het hier gaat om het daadwerkelijke toegang hebben; in het lijstje vinden we het aantal 4G abonnementen over het totale aantal inwoners van een land. Het gaat dus niet over de daadwerkelijke dekking. Een land kan 100% dekking hebben en toch niet in het rijtje verschijnen, en een land kan nauwelijks dekking hebben en toch op nummer 1 staan.

We zien dat in Zuid Korea in ieder geval het grootste percentage 4G abonnementen wordt afgesloten: bijna tweederde van de bevolking heeft een 4G abonnement. Daarna wordt het rap minder. Opvallend is dat Nederland niet in het rijtje aanwezig is, maar dat kan komen doordat 4G in 2013 nog niet echt algemeen goed was.
Volgens onderzoek van het GSMA zou een op de vijf mensen wereldwijd toegang hebben tot een 4G netwerk. In Europa is dat bijna de helft: 47%.

Op worldtimezone.com vinden we een duidelijke lijst waar Nederland wel in staat en te zien is in welke landen 4G bereik aanwezig is. Opvallend is dat een groot deel van de wereld volgens die kaart 4G dekking moet hebben. Houd er wel rekening mee dat die kaart per land is ingedeeld. Als er in één deel van Rusland 4G dekking is, dan is in de kaart heel Rusland rood gekleurd.

Maargoed, het geeft wel degelijk een indicatie, en laat zien dat er in redelijk wat landen 4G dekking is. Als je echt zeker wil weten dat er op jouw vakantiebestemming 4G dekking is, kun je het beste je reisbureau of een VVV kantoor in de buurt van je bestemming raadplegen, of contact opnemen met je accommodatie ter plaatse.

Betaal ik meer voor 4G in het buitenland?

Op dit moment zijn er twee Nederlandse providers die roaming via 4G in het buitenland toestaan: Vodafone en KPN. Voor Vodafone betaal je hiervoor hetzelfde tarief als bij 3G roaming, en bij KPN kun je in een aantal landen (ook buiten Europa) met een 4G abonnement gebruik maken van 4G in het buitenland. Bij die twee providers betaal je dus niet méér voor het gebruiken van 4G dan voor het gebruiken van 3G.

Hoe kan ik voordelig in het buitenland 4G gebruiken?

Behalve het afsluiten van een Nederlandse internetbundel, kun je ook voor een goedkopere optie kiezen om op die manier kosten te besparen, en toch via 4G bereikbaar te zijn. Zo kun je ervoor kiezen om in het buitenland waar je je bevindt een 4G bundel af te sluiten. Je kunt dan voor het lokale tarief gebruik maken van 4G in dat land. Je moet er dan wel rekening mee houden dat dit vaak pas de moeite waard is als je langere tijd in het buitenland verblijft, maar in die gevallen zal het de moeite waard kunnen zijn. Zeker buiten Europa, aangezien er binnen enkele jaren een einde komt aan de roamingtarieven binnen de Europese Unie. Als je in het buitenland een 4G bundel afsluit betaal je immers direct aan het netwerk dat je gebruikt, waardoor je geen roamingkosten hebt.

Als je meerdere apparaten hebt kun je overwegen om een MiFi router te huren of aan te schaffen. Je kunt daarmee je internetverbinding delen met meerdere apparaten. Je hebt dan dus geen drie simkaarten nodig (en in het slechtste geval drie abonnementen) om drie apparaten van een 4G verbinding te voorzien, maar hebt genoeg aan één abonnement en simkaart. Een MiFi router maakt in feite een WiFi netwerk van je mobiele internetverbinding waardoor het bereik dus wel fors kleiner is dan die van je mobiele verbinding. Bij een MiFi verbinding ben je immers gebonden aan een bepaalde maximum afstand tot de MiFi router. Als je met een groep mensen bent zul je dus bij elkaar moeten blijven om gebruik te kunnen blijven maken van het internet, maar dit zal voor de meeste reizigers geen probleem vormen.