Mobiel internet in het buitenland

Introductie Op het internet zelf bestaan geen grenzen, maar bij het verbinden ervan zijn die er des te meer. Zet één voet over de grens met je internetverbinding ingeschakeld, en de kosten zullen direct al fors oplopen.
Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om die kosten binnen de perken te houden, wij zetten de belangrijkste aspecten van mobiel internet in het buitenland voor je op een rijtje.

totale leestijd ongeveer 5:13 min

Welke opties zijn er?

De mogelijkheden hangen voor een deel af van de maatschappij waar je abonnement loopt. In de meeste gevallen kun je het abonnement tijdelijk uitbreiden met een optie voor internet in het buitenland waardoor je minder per MB betaalt, of een bepaalde hoeveelheid data voor een vast bedrag kunt verstoken. Lees zoals altijd wel goed de kleine lettertjes in verband met mogelijke ongunstige voorwaarden, maar hou vooral ook goed je verbruikte data in de gaten.

Maar er zijn er nog meer mogelijkheden. Met een beetje geluk heb je in de buurt van je verblijfplaats, bijvoorbeeld in je hotel, een goedkope of zelfs gratis WiFi-hotspot. Deze mogelijkheid is vrijwel altijd goedkoper dan elke andere vorm van internet in het buitenland, maar geeft je wel minder bewegingsvrijheid.

Een minder bekende mogelijkheid is MiFi, wat vooral handig is voor apparaten die internet nodig hebben maar geen simkaart ondersteunen. Je zet met een MiFi apparaatje een WiFi verbinding op met je mobiele databundel. Let wel op dat je hierbij alsnog je eigen dataverbinding gebruikt, en dus nog gewoon voor de verbruikte MB's moet betalen.

Buitenlandbundel

Van alle mogelijkheden die we hierboven in vogelvlucht hebben besproken, is de buitenlandbundel het meest eenvoudig. Eén SMS'je of telefoontje met je telefoonmaatschappij en je bent vrijwel overal voorzien van een dataverbinding. Het is niet altijd de goedkoopste oplossing, maar in veel gevallen wel goedkoop genoeg om in het buitenland verzekerd te zijn van mobiel internet.

Als je kiest voor een buitenlandbundel, let dan goed op de voorwaarden en beperkingen.

Allereerst is het van belang of de bundel gebruikt kan worden in het land waar je naartoe gaat. De meeste telefoonmaatschappijen laten je kiezen tussen een bundel voor EU-landen en een bundel voor de hele wereld. Niet iedereen staat erbij stil dat de EU niet gelijk is aan Europa. Ga je bijvoorbeeld naar Zwitserland, dan heb je niets aan een EU-bundel; Zwitserland is immers geen EU-land.

Ook moet je rekening houden met hoe lang je bundel geldig is. Als je langere tijd in het buitenland verblijft, kies je waarschijnlijk het beste voor een maandbundel. Maar als je daarentegen maar een paar weken op vakantie gaat, en maar af en toe intensief van het mobiele internet gebruikmaakt, kun je misschien beter een dagbundel nemen.

WiFi

Als je zeker weet dat je tijdens je verblijf in het buitenland toegang hebt tot een WiFi-hotspot en daar ook tijdens je gehele verblijf gebruik van kan maken, dan is er geen enkele reden om nog andere mogelijkheden te overwegen. Veel hotels en cafés bieden gratis WiFi aan. Wel zit je dan uiteraard zonder verbinding als je een uitstapje doet.

Hou er wel rekening mee dat dit soort openbare netwerken vaak onbeveiligd zijn. De hoteleigenaar zal heus niet altijd kwaad in de zin hebben, maar een technisch onderlegde hotelgast zou je internetverkeer kunnen afluisteren.

Zogenaamde 'https' verbindingen (die je op je computer kunt herkennen aan de groene balk of een groene icoontje in je internetbrowser) kunnen niet onderschept worden, maar al het andere verkeer in principe wel. Hou daar dus rekening mee als je gevoelige gegevens verstuurt over het internet!

Vraagt het WiFi netwerk om een toegangscode, meld dat dan bij de receptie. Je kunt daar de toegangscode krijgen om met het netwerk te verbinden. Soms moet je daar echter wel een bescheiden bedrag voor betalen en geldt de code voor een beperkt aantal minuten of uren. Binnen die periode kun je vaak onbeperkt van het internet gebruikmaken en betaal je niet nog eens extra per MB, maar dat kan uiteraard overal anders zijn.

MiFi

Een MiFi-router is zo'n leuk hebbeding waarvoor je redenen blijft verzinnen tot je overtuigd bent dat je echt niet meer zonder kunt. Dat valt nog niet mee, want ze zijn best prijzig; voor een deugdelijke MiFi-router betaal je zo'n 100 tot 250 euro.

Ben je eenmaal in het bezit van zo'n router, dan zit je voor mobiel internet in het buitenland op rozen. Je koopt bijvoorbeeld ter plekke een prepaid data-simkaart., die steek je in je router, en vanaf dan heb je je eigen WiFi-hotspot. Dat is mobiel internetten in het buitenland tegen "binnenlands" tarief. Een andere optie kan zijn om voor al het MiFi gebruik één simkaart te kopen, en die bij een gespecialiseerde MiFi aanbieder te laten lopen.

Een MiFi-router verdient zichzelf terug als je vaak in het buitenland bent, bijvoorbeeld voor je werk. Kom je maar weinig in het buitenland, bijvoorbeeld voor één vakantie per jaar, maar wil je wel het gemak van WiFi in je broekzak, dan kun je ook een MiFi-router huren in plaats van kopen.

Het grote voordeel is dat je die internetverbinding met alle WiFi ondersteunende apparaten kunt delen, maar de nadelen zijn weer dat je altijd de router mee moet zeulen, en dat de databundels in het buitenland lang niet altijd goedkoper of groot genoeg zijn.

Kostenvergelijking

De hoge kosten van mobiel internet in het buitenland worden veroorzaakt doordat je niet alleen met je eigen provider te maken hebt, maar ook met een buitenlandse provider; namelijk die waarvan je het netwerk gebruikt. Je betaalt zogenoemde roaming kosten. De EU-landen hebben afspraken gemaakt om die kosten binnen de perken te houden, waardoor het mobiele internet op termijn goedkoper zal worden.

Raadpleeg vergelijkingssites voor de actuele tarieven. Zo heeft iculture.nl een uitgebreid overzicht van roamingtarieven bij diverse grote en kleine telefoonmaatschappijen.

Kom je buiten de EU, dan ben je met een buitenland bundel meestal duur uit. In dat geval kun je beter gebruikmaken van het WiFi-netwerk in de buurt. Heb je geen toegang tot WiFi-hotspots, of kies je voor meer bewegingsvrijheid, dan is MiFi de aangewezen oplossing.

Snelheid mobiel internet in het buitenland

In het Akamai State of the Internet Report, waarin elk kwartaal op een rij wordt gezet hoe het wereldwijd gesteld is met de snelheid van het internet, staat Nederland regelmatig in de top 10 van landen met de hoogste internetsnelheid. Je moet er dus op rekenen dat de snelheid van mobiel internet in het buitenland lager kan liggen dan je in Nederland gewend bent.

Bijna overal is tegenwoordig wel een 3G-netwerk in de lucht met een behoorlijke snelheid, maar de snelheid kan, zeker in de minder ontwikkelde landen, flink variëren en een stuk lager zijn dan je in eigen land gewend bent.