Data only abonnement

Introductie We kennen allemaal de standaard abonnementen waarbij je belminuten, SMS'jes, die tegenwoordig veelal onbeperkt zijn, en een hoeveelheid MB's krijgt die je maandelijks kunt verbruiken. Maar wat als je helemaal geen SMS'jes en belminuten wil? Wat moet je dan? Zijn er speciale abonnementen met enkel data? Ja! We leggen je uit waar je die vindt, en wat je er mee kunt. Of juist niet.

totale leestijd ongeveer 3:10 min

Kan ik een abonnement nemen met enkel data?

Ja, zoals gezegd. Bijna alle Nederlandse providers bieden wel een abonnementsvorm aan zonder belminuten en SMS'jes, waarbij je dus enkel data hebt. Vaak zijn deze abonnementen geschikt voor tablets en laptops, waar je dus sowieso al niet mee kunt bellen.

Voor wie is dit handig?

Wie heeft er nu precies baat bij een abonnement met enkel data, waarmee je dus niet kunt bellen en SMS'en? Daar zijn eigenlijk twee groepen in te onderscheiden.

Allereerst is er de groep die alles al via internet doet. Zo kun je Whatsappen in plaats van SMS'en, en bellen via Skype in plaats van bellen via je provider. Je hebt dan geen belminuten en SMS'jes nodig, maar bent daardoor wel compleet afhankelijk van een internetverbinding.

De tweede groep is de groep mensen die een apparaat gebruikt die simpelweg niet kan bellen en SMS'en, bijvoorbeeld een laptop of tablet. Beide apparaten kunnen niet bellen en SMS'en, maar toch zul je in sommige gevallen een internetverbinding nodig hebben. Met een data abonnement kan dat, en kun je door het hele land (mits er uiteraard dekking is) gebruik maken van internet, zonder dat je voor een bundel met belminuten en SMS'jes betaalt. Vaak gaat het dan om personen die al een mobiele telefoon hebben waarmee ze kunnen bellen en SMS'en, maar op hun tablet of laptop ook graag een internetverbinding hebben.

Wat kan ik niet met een data abonnement?

Het lijkt voor de hand liggend: als je een abonnement afsluit voor enkel data, dan kun je ook enkel data gebruiken. Je hebt dan geen maandelijkse bundel belminuten en SMS'jes die je uit kunt geven, maar hebt enkel een bepaalde hoeveelheid MB's die je kunt verstoken.

Al betekent dat niet dat je helemaal niet kunt bellen of SMS'en, maar daarover onder het volgende kopje meer. In ieder geval kun je dus niet per maand een hoeveelheid belminuten en SMS'jes opmaken binnen je bundel. Je bundel omvat enkel data.

Wat kan ik wel met een data abonnement?

Met een data abonnement kun je data gebruiken. Bij een abonnement van 1 GB kun je per maand 1 GB uitgeven, en dus niet bellen of SMS'en zoals we eerder zagen. Toch is het bij enkele providers wel mogelijk om met een data abonnement te bellen of SMS'en, zij het buiten de bundel en dus tegen een hoger tarief.

Maar als je een data abonnement hebt en graag wil bellen, zou je je heil kunnen zoeken in het bellen via bijvoorbeeld Skype. Je kunt dan iedereen ter wereld bereiken voor een laag tarief; als die andere persoon via Skype bereikbaar is kan dat zelfs gratis. Op die manier kan de sporadische beller toch bellen, maar zonder belbundel af te sluiten.

De alternatieven voor SMS zijn vrij bekend; in plaats van SMS'en zou je voortaan enkel kunnen WhatsAppen of gebruik kunnen maken van Telegram.

Hoe kies ik tussen een abonnement met data en minuten, en een data abonnement?

Je moet voor jezelf eigenlijk de afweging maken of je écht aan enkel data genoeg hebt. Bel en SMS je écht nauwelijks? Zoals we zagen liggen de tarieven voor bellen en SMS'en buiten de bundel vrij hoog (als het al mogelijk is). In de gevallen dat je nauwelijks belt of SMS't kan het daarom alsnog goedkoper zijn om een kleine bundel aan te schaffen, zodat je in ieder geval enkele minuten kunt bellen en SMS'jes kunt versturen als je dat nodig acht. Echter zou je er ook voor kiezen om dat voortaan via internet te doen (via bijvoorbeeld Skype en/of WhatsApp), dan heb je helemaal geen belminuten en SMS'jes meer nodig en kan een data abonnement voldoende zijn.

Maar houd er dus wel rekening mee dat als je een keer belminuten of SMS'jes gaat gebruiken, je daarvoor fors in de buidel moet tasten.