Gratis mobiel internet

Introductie Gratis, we houden ervan. Zo ook als het om telefonie gaat. Gratis telefoons, gratis extra MB's, gratis het eerste jaar korting, gratis dit en gratis dat. Het schijnt te werken, want we kopen het massaal. Maar is er ook zoiets als gratis internet? En hoe kom je daar dan aan?

totale leestijd ongeveer 4:47 min

Wat zijn de mogelijkheden?

Ja, er is zoiets als gratis internet. Je kunt natuurlijk op het station hangen en daar gebruik maken van de WiFi van de passerende treinen, of de auto voor dat ene huis drie blokken verderop parkeren waar net een onbeveiligd netwerk te ontvangen is. Maar wat zijn de wat meer praktische manieren?

(Publieke) WiFi

Allereerst is er natuurlijk de publieke WiFi. Steeds meer bibliotheken, restaurants en cafés en tegenwoordig zelfs supermarkten en kledingzaken introduceren gratis WiFi. Ideaal als je even op iemand moet wachten en toevallig zelf geen databundel hebt. Zonder kosten kun je dan toch gebruik maken van het internet.

Tegenwoordig bieden Ziggo en UPC ook al gratis WiFi aan. In principe zendt elke modem van die provider een WiFi netwerk uit, en als je klant bij hun bent dan kun je gratis met dat netwerk verbinden. Je hebt op die manier op veel plekken in het land toegang tot het 'gratis' (je betaalt er immers voor via je Ziggo of UPC abonnement) WiFi netwerk.

Houd er wel rekening mee dat je via publieke WiFi vaak verbindt met een partij die je zelf niet kent. Je zit ergens op een terras en ziet een open WiFi netwerk, en besluit daarmee te verbinden. Je hebt geen idee wie er achter zit, en dat kan best gevaarlijk zijn. De beheerder van dat netwerk kan namelijk in principe alles zien wat via zijn netwerk gebeurt. Alle berichten en websites die geladen worden, kan hij inzien (tenzij er SSL certificaten worden gebruikt). Hou daar dus rekening mee, en probeer malafide WiFi netwerken te vermijden of geen gevoelige gegevens te versturen via openbare netwerken.

Gratis providers

Choozze

Behalve publieke WiFi kun je ook nog simpelweg op zoek naar een gratis provider. Choozze is zo'n provider. Choozze biedt twee bundels aan. Eentje voor 35 euro per maand, en een voor 0 euro per maand. 0 euro? Jep. Zonder sterretje, want het zou echt gratis moeten zijn. Je moet je daarvoor wel goed weten te beheersen, want je krijgt er 100 MB, 100 belminuten en 100 SMS'jes voor.

Ze maken gebruik van het netwerk van T-Mobile, dus dat zit wel goed.

Als we even doorklikken zien we dat er wel tarieven zijn voor buiten de bundel. Je betaalt per belminuut en per MB € 0,15. Voor een SMS'je betaal je € 0,07. Als je binnen die 100 MB weet te blijven dan zit je dus wel goed, maar zodra je er overheen komt en bijvoorbeeld 200 MB gebruikt, dan betaal je al € 15 euro extra, wat vrij fors te noemen is. Wel krijg je bij 80% en 100% verbruik een SMS zodat je weet dat je bundel bijna op is.

FreedomPop

Een andere gratis provider is FreedomPop. Deze provider is nog niet in Nederland actief, maar heeft dat wel op de planning. In de Verenigde Staten is de provider reeds actief, met inmiddels zo'n kwart miljoen klanten. Het idee is dat je reclame bekijkt, en in ruil daarvoor maandelijks een bundel krijgt. Tijdens een test in België bestond dat pakket uit 200 belminuten, 500 SMS'jes en 500 MB data. Dat is behoorlijk te noemen.

Voor de personen die dat niet genoeg vinden is er de mogelijkheid om grotere bundels af te nemen of de advertenties te verwijderen. In de Verenigde Staten doet 40% van de klanten dat.

De verwachting is dat de provider samen zal werken met KPN, waardoor een goed netwerk ook gegarandeerd is.

Het lijkt erop dat dit concept in ons land zeker aan zal slaan, maar het is dus nog even afwachten of FreedomPop ook echt naar Nederland komt.

Gratis internet na aflopen van je bundel

Maar we kunnen misschien ook bij de bekende, grote providers gratis internetten. In ieder geval kan dat wel bij KPN. Je kunt bij KPN een sim only afsluiten met een specifieke databundel. Zolang je die bundel niet hebt overschreden kun je gebruik maken van de volle snelheid. Aangezien 4G standaard ondersteund wordt, is die snelheid vrij hoog, en heb je dus snel internet. Als je over je bundel heen gaat, betaal je geen buiten de bundel tarief, maar wordt simpelweg je internetsnelheid omlaag geschroefd. Je download dan nog maar het 64 Kbps. Dat is zo'n duizend (!) keer lager dan de gemiddelde snelheid van 4G, maargoed, het is gratis...

T-Mobile biedt ook onbeperkt internet aan. Ook daar gaat je snelheid naar 64 Kbps zodra je de bundel overschrijdt.

Vodafone heeft geen dergelijke regeling, en hanteert een buiten de bundel tarief van € 0,075 per MB. Je snelheid blijft daarentegen wel zoals hij was. Je betaalt dan dus in feite € 75 per extra gigabyte.

Tele2 biedt ook geen onbeperkte bundel en rekent het dubbele van Vodafone buiten de bundel: € 0,15 per MB.

WhatsApp met lage snelheid

Telecomproviders mogen niet controleren wat jij met je databundel doet. Of je nu WhatsAppt, filmpjes bekijkt of emails verstuurt, alles moet op dezelfde snelheid gebeuren. Het is voor een provider dus niet toegestaan om je internetbundel te laten stoppen en enkel bijvoorbeeld WhatsApp nog te laten werken.

Echter zijn er zoals gezegd wel providers die internet op een lage snelheid door laten gaan. Dat mag natuurlijk wel, mits dat niet enkel voor bepaalde diensten zo is. Met een 64 Kbps verbinding van KPN of T-Mobile kun je nog prima van WhatsApp gebruik maken aangezien de berichten zo klein zijn, maar een filmpje via YouTube bekijken zit er dan niet meer in.

Conclusie

Al met al zijn er diverse mogelijkheden om gratis of tegen geringe kosten gebruik te maken van internet. De meest voor de hand liggende is gebruik maken van een bundel van KPN of T-Mobile. Je hebt daarbij zonder fratsen toegang tot onbeperkt internet, zij het gigantisch traag na je bundel verbruikt te hebben.

Andere opties zijn het gebruik van publieke WiFi netwerken, waar je vaak mee moet oppassen, of het gebruiken van een gratis provider als Choozze en FreedomPop.