Mobiel internet abonnement

Introductie Mobiel internet is handig en leuk. Met apps als WhatsApp communiceer je snel en goedkoop, en ook social media updaten of online gamen gaat overal in Nederland vlekkeloos als je de juiste bundel kiest. Maar er zijn zoveel aanbieders, zoveel netwerken en zoveel abonnementen, waar moet je nu precies op letten? Wie de juiste keuze wil maken neemt voor aanschaf de volgende zaken in overweging.

totale leestijd ongeveer 4:55 min

Hoeveel data heb je nodig?

Zoals met alles geldt ook voor abonnementen dat hoe meer je nodig hebt, hoe meer je betaalt. Hoe meer data je verbruikt, hoe duurder je abonnement zal zijn. Het is dus essentieel om vooraf te bedenken wat je met je mobiel wilt doen. Je wil geen te duur abonnement, maar ook zeker geen abonnement waar je te weinig mee kunt.

Sommige functies als het streamen van muziek of het bekijken van een YouTube filmpje zijn ware dataslurpers. Als je snel over je datalimiet gaat kun je aan het eind van de maand voor nare verrassingen komen te staan. Maar wie weet nu precies hoeveel data een berichtje via WhatsApp is? Hoe verhoudt een post met een leuke foto op socialmedia zich tot het downloaden van een app? Hier zijn een groot aantal online calculators voor te vinden. Een voorbeeld is Internet abonnement.nl waarmee je eenvoudig je gebruik per dag of maand, aan de hand van verschillende factoren, in kaart kunt brengen.

3G of 4G

Veel reclames voor mobiel internet hebben het over 3G of 4G, maar wat is dat nu precies? 3G en 4G zijn verschillende mobiele netwerken. 4G is het vierde en nieuwste generatie netwerk, en beschikt over een hogere snelheid dan 3G. De snelheid wordt vaak vergeleken met thuis internetten via WiFi. Ben je niet van plan veel je internet te gebruiken, dan kun je overwegen om een 3G abonnement te nemen. De theoretische maximale snelheid ligt hierbij op 28,8 Mbps (megabit per seconde), wat natuurlijk veel minder is in vergelijking met 4G dat 150 Mbps kan halen. Merk echter wel op dat de praktische snelheid vaak veel lager is dan het theoretische maximum.

Maar wie heeft er precies baat bij een 4G abonnement? Een hogere snelheid betekent een groter gebruikersgemak. Vooral bij diensten waarbij veel dataverkeer nodig is zul je minder last hebben van haperingen, en bij filmpjes krijg je soms een betere beeldkwaliteit. Alles wat met streaming werkt zal beter functioneren via 4G. Wie met zijn smartphone graag online games speelt, kan bijna niet om 4G heen. Wanneer je de smartphone gebruikt voor gewone internetdiensten, denk aan social media of navigatie, is 3G toereikend.

Let bij de keuze voor 4G wel op of de provider wel het gebied dekt waar je woont en werkt, en of je toestel dit wel ondersteunt. Vooral bij de oudere en goedkopere toestellen is dit lang niet altijd het geval.

Abonnementen vergelijken

Wanneer je enig zicht hebt op je maandelijkse datagebruik is het redelijk eenvoudig om een passend abonnement te vinden. Providers bieden allemaal net iets andere voorwaarden, pakketten, bundels en aanbiedingen. Online zijn veel vergelijkingssites te vinden die met jouw wensen de belangrijkste providers vergelijken. Zo kun je aan de hand van de prijs en mogelijkheden de juiste keuze maken. Doe voor de zekerheid de vergelijking bij meerdere websites zodat je verzekerd bent van de beste deal.

Een speciaal aandachtspunt is het gebruik van je smartphone in het buitenland. Zeker voor mensen die regelmatig reizen is dit essentieel omdat je door verborgen kosten niet voor nare verassingen wil komen te staan. Je zult dan dus je gebruik in het buitenland moeten beperken, of een abonnement moeten zoeken met goedkope tarieven voor in het buitenland, of met de beschikbaarheid van een buitenlandbundel. Doe voor de zekerheid de vergelijking bij meerdere websites zodat je verzekerd bent van de beste deal. Je kunt bijvoorbeeld abonnementen vergelijken via www.goedkoop-abonnementen.nl om zo het onderscheid tussen de providers te kunnen maken.

Welk netwerk?

In Nederland zijn er drie netwerken (KPN, Vodafone, en T-Mobile) die toegang bieden aan alle telecomaanbieders. Wat betref de landelijke dekking is er niet zoveel verschil meer tussen de netwerken, maar de lokale situatie kan wel erg verschillen. Het is daarom raadzaam om in je eigen omgeving bij gebruikers van specifieke netwerken te informeren hoe het bereik is; dat is vaak de enige manier om zeker te weten dat de dekking bij jou in de buurt goed is.

Kies je voor 4G, let dan ook even op de snelheid. Zo kan de maximumsnelheid verschillen per bundel, netwerk en provider. Ook het aantal gebruikers van het netwerk, of juist van de website die je bezoekt, kunnen van invloed zijn op de snelheid.

Contractduur

De meeste mobiel internet providers werken met een vaste contractperiode. Los van de snelheid is dit een van de belangrijkste aspecten van een abonnement. Veel aanbieders hanteren in eerste instantie een contract van een of twee jaar, waarna een maandelijkse opzegtermijn ingaat. Let hierbij goed op of de voorwaarden niet veranderen; zo krijg je bij sommige providers tijdens de eerste één of twee jaar een korting, en betaal je na die twee jaar meer voor dezelfde bundel. De markt van mobiel internet is de laatste tijd in beweging. Wil je graag de vrijheid hebben om snel van aanbieder te wisselen? Zoek dan naar een abonnement dat maandelijks opzegbaar is. Die vrijheid kent echter letterlijk zijn prijs. Hoe langer je vaste contract, hoe goedkoper de maandkosten meestal zijn.

Tussentijds bundel aanpassen

Heb je eenmaal een abonnement afgesloten voor mobiel internet, houd dan regelmatig je facturen in de gaten. Merk je dat je gebruik anders is dan je van te voren had ingecalculeerd? Gebruik je veel minder data of gaat je bundel juist te snel op waardoor je vaak moet bijbetalen? Het is dan mogelijk om tussentijds je bundel aan te passen. Toch betaalt goed voorwerk zich hier uit. Aanbieders maken het je makkelijk om een grotere bundel aan te schaffen, maar het overstappen naar een kleinere bundel is vaak lastig of zelfs onmogelijk. Elke aanbieder kan daarvoor zelf zijn regels bepalen, zo kan bijvoorbeeld gevraagd worden bij verandering van de bundel om eenmalig een bedrag te betalen.

In ieder geval staat één ding vast: doe altijd goed onderzoek vóór het afsluiten van een mobiel internet abonnement. Op deze manier kun je zorgeloos genieten van alle gemakken die de smartphone biedt.