Mobiel internet - uitleg van termen

Introductie Omdat de technieken elkaar zo snel opvolgen kun je niet altijd meer helemaal op de hoogte zijn van alle begrippen en termen. In dit artikel nemen we de belangrijkste concepten met betrekking tot mobiel internet in vogelvlucht door.

totale leestijd ongeveer 5:09 min

4G

De term 4G zie je steeds vaker langskomen, en staat voor de nieuwste communicatietechniek voor mobiele netwerken. Voor mensen met een geschikte smartphone betekent dit dat zij op een veel hogere snelheid gegevens kunnen verzenden en ontvangen. Het bekijken van een filmpje of het gebruiken van andere toepassingen die veel dataverkeer vragen is met 4G geen enkel probleem meer. 4G kan, net als 3G en haar voorgangers, niet enkel worden gebruikt met smartphones, maar ook met tablets en andere mobiele apparaten die daarvoor geschikt zijn. Het is daarbij wel van belang dat het apparaat zich bevindt in een gebied met 4G-dekking. Wanneer dit niet het geval is, zal de telefoon automatisch overschakelen naar 3G of, indien er ook geen 3G-dekking aanwezig is, naar een netwerk met lagere snelheid. KPN en Vodafone hebben op dit moment in Nederland het grootste 4G-dekkingsgebied, maar de andere providers met een 4G-licentie (T-Mobile en Tele2) zijn al druk bezig met het opzetten van hun eigen 4G netwerk

Theoretische snelheid

Wanneer je met je smartphone of ander apparaat een mobiele verbinding met internet maakt, is er een theoretische maximale snelheid waarmee gegevens verzonden en ontvangen kunnen worden. Deze theoretische snelheid is afhankelijk van het netwerk waar op dat moment gebruik van wordt gemaakt. De theoretische snelheid verschilt per communicatietechniek en per provider. Onder het kopje Internetsnelheid worden de verschillende verbindingstypen en snelheden verder toegelicht.

Snelheid in de praktijk

De downloadsnelheid van 4G zal in de praktijk rond de 30 Mbps bedragen, hoewel dit afhangt van het tijdstip en de locatie. Desondanks is de snelheid dan nog steeds te vergelijken met de snelheid die een regulier modem thuis haalt.

Ook bij de andere verbindingstypen is de praktische snelheid lager dan de theoretische snelheid.

Dat de snelheid in de praktijk lager ligt dan de theoretische snelheid heeft te maken met een aantal factoren:
- je locatie (de afstand tot en de sterkte van de telefoonmast),
- de drukte op het netwerk,
- het toestel dat verbinding maakt met het netwerk en
- de maximale snelheid die je provider toestaat.

De snelheid van je internetverbinding wordt vaak ook bepaald door het type abonnement dat je gekozen hebt. De duurdere abonnementen staan meestal een hogere snelheid toe.

Internetsnelheid

Je kunt op je telefoon zien met welke techniek je verbonden bent. Je ziet dat door te kijken naar de letter bovenin het scherm, naast de balkjes die de signaalsterkte aangeven. De mogelijke varianten zijn op volgorde van langzaam naar snel: G (2G), E (2G), 3G, H of H+ (3,5G), of LTE (4G). De internetsnelheid kan behoorlijk verschillen. De theoretische snelheid van 2G is ongeveer 52 Kbps (6,5 Kb/s). Het ontvangen van een foto van gemiddelde grootte (600 Kb) duurt dan ongeveer anderhalve minuut.

Ter vergelijking, de theoretische snelheid van 4G is 150 Mbps (maar dit kan per provider verschillen aangezien dit afhangt van de beschikbare frequenties), waarmee je per seconde wel honderden van bovenstaande foto's zou kunnen downloaden. Hiermee is het enorme snelheidsverschil wel aangetoond, maar we hebben het dan over de puur theoretische snelheid. In de praktijk zullen de verbindingen trager zijn, maar het verschil tussen de mogelijke snelheden blijft enorm.

Op dit moment zijn de ontwikkelingen voor 5G al volop bezig, waarbij de snelheden nog hoger moeten worden. Op dit moment heeft Samsung bij een proefopstelling al snelheden van 7,5 Gbit/s behaald.

WiFi-spots

4G is in de praktijk nog lang niet overal goed beschikbaar, vooral buiten de randstad en op het platteland is een 4G verbinding nog nauwelijks beschikbaar. Een aantal providers (waaronder Ziggo en UPC) heeft daarom slimme oplossingen bedacht in de vorm van WiFi-spots. Op deze manier is het mogelijk om in gebieden waar geen snelle verbinding zoals 4G, of 3G mogelijk is, toch snel mobiel te kunnen internetten. De provider heeft de draadloze modems van klanten opengesteld voor andere klanten. Zo verandert elk individueel modem in een klein onderdeel van een groot collectief netwerk. Je kunt zo gratis gebruik maken van de WiFi-verbinding van iemand anders.

Het nadeel is wel dat je vrij dicht in de buurt van een modem moet blijven, omdat het bereik van WiFi beperkt is tot enkele tientallen meters. Fijn is wel dat het je geen extra internetverbuik kost van je mobiele databundel en de verbinding over het algemeen vrij snel is. Zowel smartphones als laptops en tablets kunnen gebruik maken van WiFi-spots.

Mobiel internet voor smartphones

Alle smartphones zijn geschikt om mee te kunnen internetten. Wel zit er een groot verschil tussen de diverse abonnementsvormen. Kies je voor een grote databundel om onbezorgd grote bestanden te ontvangen of te versturen, of is mailen het enige wat je via je smartphone doet? Beide vormen maken gebruik van mobiel internet voor smartphones, alleen de databehoefte is zeer verschillend. Het loont om vooraf goed te kijken naar het verwachte dataverbruik, zodat je niet met een te grote of juist te kleine bundel zit opgescheept.

Sommige providers bieden onbeperkt mobiel internet aan, maar vaak wordt de snelheid dan na een bepaald verbruik fors lager.

Mobiel internet voor tablets

Tegenwoordig zijn telefoons lang de enige niet meer die gebruik maken van mobiel internet. Er zijn ook simkaarten te krijgen voor tablets, waardoor je ook daarop mobiel kunt internetten. Een andere oplossing is door je tablet bijvoorbeeld via Bluetooth te koppelen aan je smartphone, zodat je ook op je tablet kunt internetten, maar geen aparte simkaart nodig hebt. Indien je ervoor kiest om je tablet van een eigen simkaart te voorzien, zijn hiervoor bij de meeste providers speciale abonnementsvormen beschikbaar. Je hebt dan meestal geen belminuten nodig, maar neemt enkel een specifiek data-abonnement. Hou er wel rekening mee dat je tablet misschien geen slot heeft voor een simkaart, en er dus simpelweg geen simkaart in kan.

Bundelgrootte

Je bundelgrootte bepaalt hoeveel gegevens je per maand kunt ontvangen en versturen. De bundelgroottes variëren van 100 tot wel 5000 MB of zelfs nog meer per maand. Voor iemand die alleen mailt en in beperkte mate bijvoorbeeld WhatsApp gebruikt, kan 250 MB volstaan. Kijk je veel filmpjes, verstuur je foto's en andere media, dan kan je dataverbruik snel oplopen! Wanneer je niet oplet, kunnen ook de kosten snel oplopen. Probeer daarom altijd te bedenken hoeveel data je verwacht te gebruiken, en stem je bundelgrootte daarop af.