Onbeperkt internet

Introductie Enkele jaren terug werden we bijna doodgegooid met de term 'onbeperkt internet'. Tegenwoordig zie je het niet veel meer, al begint het weer wat op te komen. We houden wel van onbeperkt, maar hebben we het wel nodig? En is onbeperkt echt niet beperkt?

totale leestijd ongeveer 4:09 min

Hoeveel MB heb ik eigenlijk nodig?

We willen allemaal voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Als we kunnen kiezen voor 500 MB of 1000 MB, dan kiezen we voor 1000 MB. Maar nog liever hebben we onbeperkt internet. Onbeperkt, zodat we ons nergens zorgen over hoeven te maken.

Maar eigenlijk heeft bijna niemand onbeperkt internet nodig, en kunnen we prima leven met de limieten die we hebben. Want hoeveel data hebben we nu eigenlijk nodig?
We hebben daar een mooie tool voor ontwikkeld. Je vult wat gegevens over je internetgedrag in, en wij bepalen hoeveel MB je ongeveer nodig zult hebben! Als je een bundel koopt van die grootte, dan zul je redelijk safe zitten.

Wat is een Fair Use Policy (FUP)?

Sommige providers adverteren met een zogenaamde Fair Use Policy, al wordt ook wel de afkorting FUP gebruikt. Dit houdt in dat je internet in principe onbeperkt is, onder de voorwaarde (policy) dat je het eerlijk (fair) gebruikt (use). Als je veel mailt of veel websites bezoekt dan is dat dus allemaal prima, maar zodra je bijvoorbeeld je internetverbinding thuis opzegt en voortaan via tethering met al je apparaten gebruik maakt van internet, non-stop films download of op een andere wijze voor gigantisch veel verkeer zorgt, zal je provider daar een stokje voor steken.

Dat klinkt op zich best handig, maar het nadeel is dat je geen idee hebt wat precies fair use is. Is het fair use als je een avondje filmpjes via YouTube kijkt? Is het fair use als je je hele fotogallerij via je mobiele verbinding upload? Providers hanteren vaak als vuistregel dat fair use vijf tot tien maal het gemiddelde gebruik is. Als het gemiddelde verbruik bijvoorbeeld 1 GB per maand is en jij gebruikt 5 GB, dan zul je nog binnen die FUP vallen. Gebruik je echter 15 GB in die maand, dan zit je er overheen. Je kunt alleen niet weten wat dat gemiddelde gebruik is, en weet dus ook niet hoe hoog die FUP grens ligt...
En dat is dus het grote nadeel aan onbeperkt internet met een FUP. Je kunt misschien nog beter gewoon een beperkte bundel hebben, want dan weet je tenminste waar de grens ligt.

Onbeperkt internet abonnement

Er zijn diverse providers in Nederland die onbeperkt internet aanbieden. Voorheen, enkele jaren terug, was internet écht onbeperkt, en kon je dus -in theorie- continu op dezelfde snelheid downloaden. Tegenwoordig is dat veranderd, en heb je bij de meeste onbeperkte providers nog steeds een datalimiet. Wanneer dat datalimiet is bereikt gaat je snelheid erg achteruit (vaak naar 64 kbps). Je kunt dan alsnog gebruik maken van het internet (dus is het in feite nog steeds onbeperkt), het wordt alleen gigantisch traag.

Ter vergelijking: een normale 3G verbinding zal zo rond de 3 Mbps halen, wat 400 keer sneller is dan 64 kbps. Je zult het verschil in snelheid dus ook zeker merken, want foto's uploaden, het laden van je Facebook timeline of het laden van grotere webpagina's gaat allemaal een stuk trager.

Er is op dit moment één provider in Nederland waar onbeperkt ook echt onbeperkt is: Robin Mobile. Deze provider maakt gebruik van het 3G netwerk van KPN en biedt onbeperkt MB's, onbeperkt SMS'jes en onbeperkt belminuten voor € 29,95 per maand. Wel heb je dan een datasnelheid van 800 Kbps, ongeveer 4 maal langzamer dan een gemiddelde 3G verbinding. Mocht je dat te traag vinden dan kun je voor een tientje upgraden naar een verbinding van maximaal 2 Mbps, en voor nog een tientje meer naar 8,2 Mbps.

Onbeperkt internet sim only

Tegenwoordig zijn de meeste abonnementen ook als sim only af te sluiten. Het voordeel is dat je dan gewoon je huidige toestel kunt blijven gebruiken, wat handig is als je huidige toestel nog prima in orde is.

Onbeperkt internet laptop of tablet

Als je onbeperkt op je laptop of tablet wil internetten, kun je een SIM kaart met een internetbundel aanschaffen. Deze simkaart kun je vervolgens via een dongel in je laptop of tablet (niet elke tablet ondersteunt dit, let daar op!) stoppen, of via een MiFi router gebruiken om een WiFi netwerk op te zetten waarmee je laptop of tablet kan verbinden.

Zoals gezegd biedt Robin Mobile onbeperkt internet aan. Ondanks dat hier onbeperkt bellen en SMS'en bij zit, kan dit gezien de lage prijs toch een goede optie zijn om deze voor een laptop of tablet te gebruiken.

Daarnaast biedt ook KPN onbeperkt internet aan. Hierbij krijg je echter geen onbeperkt internet met een hoge snelheid, maar wordt het verkeer na het verbruiken van je bundel beperkt tot een snelheid van 64 kbps.

Onbeperkt internet in het buitenland

Op dit moment is T-Mobile de enige provider die voor een vast bedrag per maand van € 14,99 onbeperkt internet in het buitenland aanbiedt. Je krijgt hierbij elke maand 500 MB, en na gebruik hiervan gaat je snelheid omlaag naar 64 kbps. Voor € 9,95 kun je de bundel resetten en heb je dus weer de normale snelheid die in dat land te halen is.

Let wel op dat het hier gaat om alle EU-landen plus IJsland, Noorwegen en Zwitserland.