Prepaid met internet

Introductie Er zijn mensen die nauwelijks gebruik maken van het internet. Voor hen is het zonde om een data abonnement af te sluiten; je betaalt dan immers maandelijks een niet gering bedrag terwijl je het internet nauwelijks gebruikt. Voor die groep is prepaid internet het overwegen waard.

totale leestijd ongeveer 3:48 min

Wat zijn de kosten ongeveer?

Bij de diverse grote providers in Nederland is prepaid internet een optie. Zo kun je bijvoorbeeld bij Vodafone voor 1 euro per dag 100 MB downloaden. Als je daar buiten komt betaal je € 0,15 per MB. Zodra je internet gebruikt betaal je die euro, ongeacht of je 1 MB of exact 100 MB gebruikt.

Bij KPN kun je een dagtegoed, weektegoed of maandtegoed afsluiten. Zo kun je ook daar voor 1 euro 100 MB per dag downloaden. Het buiten de bundel tarief is hier echter fors hoger; je betaalt daar € 1,02 per extra verbruikte MB.

Bij T-Mobile kun je enkel per maand een internetbundel aanschaffen, waarbij je € 4,95 betaalt om 100 MB in 30 dagen te mogen gebruiken.

Bij Tele2 kun je voor 10 euro per maand 350 MB gebruiken, of voor 1 euro 20 MB in een dag benutten.

Verder is het ook mogelijk om helemaal zonder bundel te internetten, en dus echt per verbruikte MB te betalen.

De kosten hiervoor bij de vier grootste providers zijn als volgt:

Provider

Kosten per MB

Kosten per PM met internetbundel

T-Mobile

€ 0,30, na € 50 opwaarderen € 0,15 per MB

€ 0,05 (100 MB voor € 4,95)

Tele2

€ 2,50 per MB

€ 0,03 (350 MB voor € 10)

KPN

€ 0,25

€ 0,01 (100 MB voor € 1)

Vodafone

€ 0,15

€ 0,01 (100 MB voor € 1)

Al met al is Vodafone voor prepaid gebruik de goedkoopste optie en Tele2 verreweg de duurste.

Hoe houd ik mijn verbruik laag?

Als je prepaid internet gebruikt, betaal je relatief gezien meer dan wanneer je een abonnement zou hebben. Het is daarom raadzaam om je gebruik zoveel mogelijk te beperken, of over te gaan op een internet abonnement.

Je kunt dat doen door zoveel mogelijk taken die veel data gebruiken uit te stellen en bijvoorbeeld pas te doen als je de beschikking hebt over WiFi. Taken die veel data gebruiken zijn taken waarbij veel informatie uitgewisseld wordt, zoals bijvoorbeeld het luisteren van muziek, het bekijken van filmpjes of het versturen of ontvangen van foto's.

Ook is het raadzaam om je datagebruik goed in de gaten te houden en op die manier te voorkomen dat je buiten je bundel treedt zonder dat je dat in de gaten hebt.

De voordelen van prepaid internet

Het grote voordeel van prepaid internet is dat je nergens aan vast zit. Je koopt een tegoed, wat zo'n half jaar geldig is, en kunt vervolgens gebruik maken van internet. Je betaalt alleen voor je gebruik, en dat is juist het handige. Als je een maand helemaal geen internet gebruikt en de maand erna juist wat meer, dan kan dat allemaal. Je bent niet gebonden aan een maandelijkse bundel, wat met een abonnement wel het geval is.

Een ander voordeel is dat je vooraf weet wat je aan kosten kwijt gaat zijn. Zodra je voor twintig euro beltegoed haalt, weet je dat die twintig euro je maximum is, en je niet meer kosten kan maken. Bij een abonnement kun je veel gemakkelijker buiten je bundel treden en daardoor met hoge kosten opgezadeld worden.

Bovendien heb je dus geen verplichte maandelijkse kosten waar je rekening mee moet houden. Als je geen geld hebt kun je gewoon een maand minder beltegoed kopen, bij een abonnement moet je echt elke maand maandelijks de rekening betalen.

Een laatste voordeel is de anonimiteit. Als je een telefoonabonnement afsluit moet je vaak geregistreerd worden en bewijzen dat je bankrekening wel echt van jou is. Een prepaid simkaart kun je gewoon online of bij sommige supermarkten bestellen, iets wat nauwelijks moeite kost en waardoor je wat anoniemer bent dan bij een abonnement.

De nadelen van prepaid internet

Het grote nadeel is de prijs. Je bent niet gebonden aan een bundel, maar daardoor betaal je wel een hoge prijs per MB die je daadwerkelijk gebruikt. Dat is op zichzelf logisch te noemen; je bent voor providers namelijk een onzekere factor. Het is bij hun onbekend of je komende maand veel of weinig gebruik gaat maken van het internet, en om dat te compenseren betaal je een hoger tarief. Als de provider weet dat hij maandelijks een bepaald bedrag aan je kan verdienen, dan betaal je in verhouding minder, simpelweg omdat je de provider daar zekerheid voor teruggeeft.

Al met al is prepaid een prima optie als je een kleinverbruiker bent. Misschien wil je enkel wat kunnen WhatsAppen, en gebruik je verder totaal geen internet. Het kan dan lonend zijn om dat internet gewoon uit je prepaid tegoed te financieren, in plaats van een in jouw geval te dure internetbundel af te sluiten.

Prepaid is zeer flexibel en heel transparant wat de kosten betreft. Je weet exact wat je kwijt gaat zijn. Helaas zit daar wel een prijs aan, en betaal je die via de hogere tarieven per minuut, SMS en MB.