Publiek WiFi

Introductie In steeds meer winkels, kroegjes, restaurants en cafés wordt het beschikbaar: Publiek WiFi. Het klinkt aantrekkelijk; overal gratis internet, maar is het dat ook? Hoe veilig is het en wat zijn precies de nadelen?

totale leestijd ongeveer 5:34 min

De voordelen

De kosten

Om met de voordelen te beginnen: dat zijn er niet zo veel. Eigenlijk is het er maar één groot voordeel, namelijk dat het bijna altijd gratis is. Je kunt daarom op heel veel plekken in Nederland gebruik maken van het internet, zonder dat je daarvoor een internetbundel hoeft af te sluiten, of zonder dat het op een andere wijze geld kost.

Soms betaal je een gering bedrag voor het gebruik van internet, dit is vaak het geval in wat duurdere hotels en op grote publieke plekken zoals bijvoorbeeld een luchthaven of een grote stationshal. Maar ook als je een gering bedrag afrekent voor het gebruik van WiFi, kan het alsnog goedkoper zijn dan het afsluiten van een databundel. Bovendien krijg je na betaling vaak toegang tot een onbeperkte hoeveelheid data. Soms is er een tijdslimiet aanwezig, maar de hoeveelheid data is meestal niet beperkt. Als je veel wil downloaden kan het zelfs lonen om zelfs als je al een data abonnement hebt, toch gebruik te maken van een betaald publiek WiFi netwerk. Je overschrijdt dan immers niet je eigen bundel, waardoor je zelf geen kosten buiten de bundel hebt.

De snelheid

Een ander voordeel is de snelheid. Een WiFi netwerk is vaak verbonden via een vaste internetverbinding, en die verbindingen hebben doorgaans een veel hogere snelheid dan mobiele internetverbindingen. Het nut daarvan spreekt voor zich: het internet is sneller waardoor pagina's sneller laden, downloads sneller zijn voltooid, e-mail sneller wordt opgehaald, enzovoorts.

Dit is echter niet altijd het geval. Vooral de grotere WiFi netwerken zoals die op stations en grotere hotels zijn vaak traag. Ook het bekende WiFi in de trein is niet snel, maar dat is te verklaren door de draadloze verbinding vanaf de trein.

Helaas valt er dus niet veel te zeggen of publieke WiFi echt sneller is dan je 3G bundel. Zeker nu 4G populair begint te worden valt dat te betwijfelen; via 4G kan immers ook al met tientallen MB's per seconde worden gedownload, al zit ja dan nog vaak wel met een databundel.

Inmiddels wordt de techniek voor mobiel internet steeds beter, waarmee ook de internetsnelheid steeds hoger wordt. We komen daarmee op een punt dat WiFi in sommige gevallen juist trager is dan mobiel internet. Zo zijn vooral de wat grotere publieke WiFi netwerken vaak trager dan internet via 4G. WiFi in de trein is wegens het gebrek aan een vaste verbinding uiteraard een verhaal apart, maar ook WiFi netwerken op drukbezochte plekken is soms trager dan een goede mobiele verbinding.

Je kunt bij WiFi voor je verbindt nauwelijks weten hoe snel de verbinding zal zijn, wat het soms vervelend maakt. Je kunt echter altijd navragen hoe snel die verbinding is.

De nadelen

Beveiliging

Draadloze netwerken zijn eenvoudiger te onderscheppen dan netwerken die bedraad zijn. Een WiFi netwerk is daarom minder veilig dan surfen via een bedraad netwerk, maar dat hoeft geen reden te zijn om geen WiFi meer te gebruiken. Er zijn diverse mogelijkheden om internetten via WiFi alsnog zo veilig mogelijk te houden. Meer hierover vind je verderop onder Gevaren.

Beperkt bereik

Via een mobiele telefoon kun je tot kilometers van de zendmast nog prima bereik hebben en internetten. Bij WiFi is dat anders. Een WiFi modem of router haalt in de beste omstandigheden een bereik van hooguit een meter of honderd, en dan stopt het wel. Het bereik is dus vrij beperkt, en dat merk je vaak erg goed. Als je nog maar één streepje WiFi bereik hebt zul je al merken dat internet erg traag wordt of soms helemaal wegvalt, iets wat uiteraard erg vervelend is.

Het bedrijf dat of de persoon die de netwerkverbinding onderhoudt kan dat oplossen door meerdere routers op te hangen of de locatie te voorzien van zogenaamde repeaters die het signaal versterken, maar dat is vaak een kostbare aangelegenheid waardoor de partij die het moet bekostigen er vaak niet om staat te springen. WiFi wordt immers gezien als een gratis extra dienst, een service aan de klant, die vooral niet te veel mag kosten.

De dekking en afhankelijkheid

WiFi is een handige optie, maar natuurlijk alleen als er überhaupt een WiFi netwerk aanwezig is. Op de meeste plekken in Nederland zul je geen WiFi netwerk aantreffen. Dat is op zichzelf geen specifiek nadeel van WiFi, maar wel het nadeel van 100% van WiFi afhankelijk zijn en bijvoorbeeld geen data abonnement hebben. Als je dan op een plek bent waar geen WiFi is, kun je geen gebruik maken van het internet, en ben je dus beperkt in je opties.

Als je wél altijd gebruik wil kunnen maken van het internet zul je dus een data abonnement moeten afsluiten, zodat je die in ieder geval altijd nog als backup kunt gebruiken. Al met al is dit dus eigenlijk geen echt nadeel aan WiFi, maar wel iets waar je rekening mee zult moeten houden als je besluit je databundel op te zeggen en voortaan enkel WiFi te gebruiken.

De gevaren

Het grote gevaar van WiFi netwerken is dat je niet weet wie er achter zit. Iedereen kan met weinig moeite naar een grote stad gaan en een openbaar WiFi netwerk met de naam 'McDonald's' opzetten, en er zullen vast mensen zijn die er mee verbinden. Vervolgens kun je al het verkeer wat gevoerd wordt aftappen. Je kunt dus zien welke mails mensen binnenkrijgen, welke websites ze bezoeken, wat hun wachtwoorden zijn, enzovoorts. Bovendien kunnen webpagina's worden aangepast, waardoor je een webpagina te zien krijgt die in feite van de hacker is, en niet van de website waarvan je denkt dat de pagina is. Een behoorlijk veiligheidsrisico dus.

Tips om veilig van publiek WiFi gebruik te maken

Die veiligheidsrisico's zijn gedeeltelijk in te dekken als je een aantal maatregelen in acht neemt.

Zo moet je weten dat versleuteld internetverkeer niet is af te tappen. De hacker ziet enkel het versleutelde verkeer, wat enkel door jou en de ontvanger te ontsleutelen is. Zo kun je e-mail versleuteld laten ontvangen en voortaan enkel via https:// surfen in plaats van via http://. De s in https staat voor secure, wat aangeeft dat de verbinding beveiligd is.

Als je graag wil internetbankieren dan doe je er goed aan dit via de mobiele app te doen, als die app er is. Je bent dan niet gevoelig voor hackers omdat de app zelf al controleert of er 'ruis' op de lijn is.

Al met al kan publiek WiFi een goede optie zijn als je niet veel geeft om je privacy of simpelweg geen privacygevoelige zaken doet met je telefoon. In de andere gevallen doe je er goed aan niet met elk willekeurig netwerk te verbinden en zoveel als mogelijk gebruik te maken van beveiligd internetverkeer.