4G, het moderne mobiele netwerk. 4e generatie.

Introductie 4G, het moderne mobiele netwerk, dat bijzonder snel is. Wat glasvezel is in vergelijking tot het oudere ADSL, is 4G ten opzichte van de oudere mobiele netwerken. Stabieler, en bijzonder snel. Twee eisen die voor o.a. internet, maar ook voor streaming, steeds belangrijker worden in onze moderne maatschappij.

totale leestijd ongeveer 2:03 min

4G staat voor 4e generatie, en is een standaard voor mobiele netwerken, met een snelheid van minimaal 100 Mbit/s bij beweging, bijvoorbeeld als je met de mobiele telefoon aan het lopen bent of in de trein zit. Dit is omgerekend 12,5 MB per seconde, wat op zich al bijzonder snel is, en vergelijkbaar met de meeste standaard internetaansluitingen.

Bij stilstand, bijvoorbeeld als je thuis op de bank zit met de mobiele telefoon, kan de snelheid al oplopen tot 1.000 Mbit/s, of liever gezegd 125 MB per seconde. En dat is vergelijkbaar met internetten via een bijzonder snelle glasvezelverbinding.

4G is dus bijzonder snel, maar ook veel stabieler dan de oude netwerken. Met stabiel bedoelen we dat het aantal keren dat het netwerk stottert, of uitvalt, erg laag is. En dat stotteren ken je vast nog wel van langzame internetverbindingen en oudere mobiele netwerken.

Als je op dat soort verbindingen een filmpje kijkt, een stream, of muziek aan het luisteren bent, dan blijft af en toe een cirkeltje draaien in het scherm, om aan te duiden dat het filmpje, de muziek, of de stream geladen wordt. En dat is natuurlijk ontzettend irritant.

Met het stabiele en snelle 4G zijn dat soort problemen grotendeels verholpen. Grotendeels, want de server die het filmpje aanbiedt, de muziek, of de stream, kan nog steeds bijzonder langzaam zijn. Bij een langzame server, kan het internet, of de mobiele verbinding nog zo snel zijn, maar als het versturen langzaam gaat, helpt een bijzonder snelle verbinding ook niet meer.

De grote voordelen van 4G

Met de komst van 4G spreken deskundigen wel van het aanbreken van een nieuw tijdperk, want nu kan je echt onbeperkt mobiel internetten, films kijken met de mobiele telefoon of tablet, en natuurlijk perfect muziek luisteren. Zelfs live televisie kijken behoort tot de mogelijkheden.

En daarbij hoef je ook niet bang te zijn dat de snelheid zal verminderen, als er meer gebruikers komen op de 4G-netwerken. De verwachting is zelfs dat de mogelijke snelheden, afhankelijk van het abonnement dat je afsluit, en afhankelijk van de provider, alleen maar verder zullen toenemen. Zo zijn er al providers die hoge pieksnelheden kunnen aanbieden.

En nog een bijzonder groot voordeel van 4G, en dat mogen we absoluut niet vergeten te vermelden, 4G is in heel Nederland beschikbaar. Niet zoals bij de oudere netwerken, die bijvoorbeeld tot soms wel 10 kilometer van de grens, en kust, niet bereikbaar waren. Ook die ellende is dan ook met de komst van deze moderne netwerken, voorbij.