Gratis mobiel internet, wie wil daar nu niet van profiteren?

Introductie Nu zal je wellicht denken dat dit een utopie is, en dat is eigenlijk ook best wel logisch. Want zomaar gratis mobiel internet is eigenlijk te mooi voor woorden.

totale leestijd ongeveer 1:58 min

Gratis gebruik maken van internet met je mobiele telefoon is natuurlijk her en der al mogelijk, vaak in de wat grotere dorpen en steden. Niet alleen diverse providers bieden dit aan, zoals bijvoorbeeld KPN en Vodafone, maar er zijn ook verschillende bedrijven en organisaties die gratis gebruik van een hotspot aanbieden.

Binnen een bepaalde straal van een dergelijke hotspot, wat eigenlijk niets anders is dan toegang tot een publiek toegankelijke WLAN of netwerk, kan je gratis internetten.

Daarbij moeten we natuurlijk wel vermelden, dat de snelheid niet altijd even hoog is, de stabiliteit niet altijd even goed is, en als je bij de hotspot wegloopt, kan je niet langer gebruik maken van dit gratis mobiel internet.

En dat is nu juist voor veel gebruikers de reden om dan toch maar een abonnement af te sluiten bij een provider, die vaak toch al gauw 15 Euro per maand kost. Voordeel van een dergelijk abonnement is natuurlijk ook nog eens, dat in het abonnement ook doorgaans belminuten zitten en een aantal berichten die je kunt versturen.

Dat laatste kan een hotspot je doorgaans ook niet bieden.

Gratis mobiel internet wordt echter binnenkort mogelijk

Voor diegene die echt gratis mobiel internet wil, en daarbij niet gebonden wil zijn aan een bepaalde plek of hotspot, gloort er sinds kort hoop aan de horizon.

Er zijn namelijk diverse bedrijven bezig met het ontwikkelen van gratis mobiel internet, en dat ook nog eens niet alleen in de USA, maar ook in Europa, en dus ook in Nederland.

Het Amerikaanse bedrijf FreedomPop, dat aldaar inmiddels al mobiel internet aanbiedt tegen een tarief van 0 Dollar, is bezig haar activiteiten uit te breiden naar Europa, en ook BASE, een dochteronderneming van KPN is bezig om dit in Nederland te lanceren, naast diverse andere alternatieven voor gratis mobiel internet.

Overigens zullen ook het versturen van SMS en bellen tot de mogelijkheden gaan behoren.

Of dit een echt alternatief wordt voor de betaalde abonnementen, is natuurlijk nog maar de vraag, want de snelheden zullen waarschijnlijk wel wat beperkt zijn, net als de hoeveelheid data, het aantal belminuten, en het aantal berichten dat verstuurd kan worden.

Om een voorbeeld te geven, biedt FreedomPop in de VS een bundel aan van 500 Mb data, 200 belminuten, en 500 berichten per maand.

Dat lijkt in veel gevallen wat weinig, maar als je daar genoeg aan hebt, scheelt het natuurlijk wel in de maandelijkse kosten.