Mobiel Internet Buitenland. Internetten over de grens.

Introductie Vaak staan mensen voor een grote verassing, wanneer ze terugkomen van hun vakantie. Ze krijgen namelijk een dikke rekening van een paar honderd euro van hun mobiele provider.

totale leestijd ongeveer 1:41 min

Roaming

Roaming is een optie dat elke smartphone heeft en dit staat op elke smartphone gewoon aan, totdat je het zelf uitschakelt. Roaming houd in principe in dat je smartphone automatisch andere providers gaat zoeken, wanneer het de eigen provider niet kan vinden. In Nederland heb je geen last van roaming en hoef je geen extra kosten te verwachten, maar in het buitenland is dit heel anders.

Buitenlandse providers

In het buitenland hebben de Nederlandse provider geen netwerk en zal je altijd gebruik moeten maken van buitenlandse providers. Ze hebben wel onderling afspraken gemaakt zodat hun klanten ook in het buitenland gebruik kunnen maken van het mobiele internet. Het internet is in het buitenland wel duurder, omdat de buitenlandse providers per MB data afrekenen. De Nederlandse providers berekenen dit weer door aan hun klanten. De kosten kunnen binnen een week al makkelijk oplopen tot een paar honderd euro. Het is dan ook zeker slim om de roaming uit te schakelen in het buitenland.

Een aantal grote providers bieden wel bundels aan die vaak per dag worden afgerekend. Je betaald dan per dag voor een bepaalde hoeveelheid data, sms'jes en belminuten. Je hebt zo wel een beter overzicht in de kosten, maar het blijft nog steeds veel te duur.

Internet gebruiken in het buitenland

Je kunt in het buitenland ook een maand lang lekker internetten en niet meer dan 10 euro betalen. Dit kan niet met je eigen provider, maar je kunt wel een buitenlandse provider gebruiken. In Frankrijk heb je bijvoorbeeld O2 en France Telecom. Als je in Frankrijk op vakantie bent, kun je gewoon een simkaart van deze providers kopen. Je bent dan 10 euro kwijt voor de simkaart en 500 MB data. Op deze manier kun je in het buitenland het internet blijven gebruiken, zonder dat je er een fortuin voor betaald.

Het is wel belangrijk om te controleren of je smartphone simlock vrij is. Als je een abonnement hebt afgesloten is de smartphone altijd simlockvrij. Vraag je provider altijd voor de zekerheid of er simlock op jouw smartphone zit.