Onbeperkt internet: fictie of werkelijkheid?

Introductie Jaren geleden was het geen enkel probleem om een abonnement te vinden met onbeperkt internet. Je kon zoveel downloaden als je wilde, zolang je je maar aan een zogenaamde Fair Use Policy (FUP) hield. In de praktijk hield dat in dat je ook echt zoveel kon downloaden als je lief was.

totale leestijd ongeveer 1:50 min

Enkele jaren terug is die trend een halt toegeroepen en kon je nauwelijks nog onbeperkt internet vinden, laat staan voor betaalbare prijzen. Hoe is dat tegenwoordig? Zijn er nog abonnementen met een oneindige databundel?

Providers met een onbeperkte databundel

Er zijn enkele providers die geen direct dataplafond hanteren. Een voorbeeld daarvan is Tele2. Wanneer je bij deze provider een abonnement afsluit, krijg je daar een bepaalde hoeveelheid data bij, zeg 2 gigabyte. Deze data kun je met de volledige snelheid die maximaal voor jouw abonnement geldt gebruiken tot de data (de 2 GB dus) op is. Daarna zakt de snelheid naar 64 kb/s en heb je dus alsnog wel de beschikking tot internet, maar zal het kijken van filmpjes of het versturen van foto's een stuk langzamer gaan of zelfs praktisch ondoenlijk worden.

Nog een voorbeeld is Robin Mobile . Bij deze provider krijg je onbeperkt MB's, SMS'jes en belminuten voor het vaste bedrag van € 29,95 per maand. Addertje onder het gras is wel de lage snelheid van 800 kb/s, waar 4G tegenwoordig al ruim 100 maal zo snel is.

T-Mobile heeft een optie om voor € 5,03 per maand onbeperkt internet te activeren. Wanneer je deze bundel activeert kun je alsnog gebruik maken van het internet, zij het met een lage snelheid van 64 kb/s.

Zo zijn er nog meer providers die onbeperkte bundel aanbieden, maar bij elke provider zul je het dan met een lagere snelheid moeten doen. Echte onbeperkte bundels zijn er op dit moment helaas niet. Er zijn echter wel grote databundels die je ook al flink wat ruimte geven.

Heb je eigenlijk wel onbeperkt data nodig?

Of je een bundel met onbeperkte hoeveelheid data nodig hebt, zul je zelf moeten beoordelen. Veel mensen zullen onbeperkte data handig vinden omdat ze dan niet meer hoeven over te stappen van mobiel netwerk naar WiFi. Bovendien komt het tegenwoordig voor dat 4G sneller is dan het beschikbare WiFi netwerk en men dus bij voorkeur het 4G netwerk gebruikt.

De meesten van ons zullen dus niet echt onbeperkt internet nodig hebben, maar het is wel erg prettig als het te verkrijgen is. Helaas is onbeperkt internet tegenwoordig niet meer onbeperkt qua snelheid, waardoor het vooralsnog geen alternatief voor een WiFi netwerk zal zijn.