Onbeperkt mobiel internet. Surfen en appen zonder limieten

Introductie Als je veelvuldig gebruik wilt maken van het internet, of van sommige apps op je mobiele telefoon, dan is onbeperkt mobiel internet toch wel handig.

totale leestijd ongeveer 2:38 min

Je hoeft immers geen rekening te houden met de limiet voor dataverbruik, die nog steeds in de meeste abonnementen is opgenomen, en je kunt onbeperkt dat doen op internet dat je wilt, en je kunt de voor jou belangrijke apps net zo vaak gebruiken als nodig.

Toch is helaas onbeperkt mobiel internet nog steeds niet vanzelfsprekend, als je bij een provider een abonnement afsluit voor je mobiele telefoon, of tablet. In de meeste abonnementen is er namelijk nog steeds sprake van een beperking met betrekking tot internet, het aantal belminuten en het aantal berichten dat je kunt versturen.

Nu zijn vaak niet het aantal belminuten of het aantal berichten dat je kunt versturen het probleem, maar juist de datahoeveelheid die je kunt verbruiken met internet of apps.

Bijvoorbeeld, zoals dat bij veel abonnementen het geval is, zit in de meeste abonnementen 1,5 of 3 Gb dataverbruik per maand. Dat lijkt natuurlijk enorm veel, maar dat is het eigenlijk niet. Als je bijvoorbeeld veel muziekclips bekijkt en beluisterd, of veel films en series, dan ben je snel door deze 1,5 of 3 Gb heen.

Is onbeperkt mobiel internet echt onbeperkt?

Beter is het dus om een abonnement af te sluiten met daarin onbeperkt mobiel internet. Normaliter zal je daarmee nooit tegen een limiet aanlopen. Hoewel je daarmee ook wel weer enigszins voorzichtig moet zijn.

In abonnementen met onbeperkt mobiel internet, en dat is meestal ook van toepassing bij onbeperkt bellen en onbeperkt berichten versturen, staat er vanzelfsprekend meestal wel iets over de hoeveelheid in de voorwaarden van het betreffende abonnement.

Vaak wordt namelijk gesproken over de zogenoemde Fair Use Policy, en dat is op zich een wat onduidelijke term, maar het komt er eigenlijk op neer, dat er zelfs bij abonnementen met onbeperkt mobiel internet, gewoon een limiet is aan het dataverbruik dat toegestaan is.

Vaak staat in deze Fair Use Policy, dat je maximaal 10 keer zoveel data mag verbruiken, dan de gemiddelde klant verbruikt. Daarbij moeten we dan wel duidelijk stellen, dat de meerderheid van de gebruikers, helemaal niet zo veel data verbruikt voor het surfen op internet en met het gebruik van apps.

Onderzoek wijst namelijk uit dat de gemiddelde gebruiker van mobiel internet, nog geen Gigabyte verbruikt per maand, en dat veel gebruikers maximaal 2 Gb per maand verbruiken. Dat wil dus ongeveer zeggen, dat je volgens deze Fair Use Policy tussen de 10 en 20 GB kunt verbruiken op een abonnement met onbeperkt mobiel internet.

Onbeperkt is natuurlijk wat anders, maar je moet ook wel weer behoorlijk veel surfen voordat je dergelijke hoeveelheden verbruikt.

Maar, om problemen te voorkomen, en vooral om te voorkomen dat je met je abonnement, met een vast dataverbruik of onbeperkt mobiel internet, tegen de limiet aanloopt, is het altijd enorm verstandig om bij te houden wat je dataverbruik is.

Blijf je, net als de meeste andere gebruikers rond de 1 Gb per maand, dan kan je gewoon een simpel abonnement afsluiten. Verbruik je veel meer, maar minder dan 10 tot 20 Gb, dan is een abonnement met onbeperkt mobiel internet een goede keuze.

Heb je een nog hoger dataverbruik, en surf je bijvoorbeeld vaak thuis, dan kan je ook gebruik maken van een WLAN, over een verbinding voor vast internet.